bojkot ili?

Sramota hrvatskog tenisa; najbolje igračice Ivi Majoli otkazale nastup u Fed Cupu

03.02.2018 u 12:33

Bionic
Reading

Ženska teniska reprezentacija od 7. do 10. veljače nastupa na turniru Prve skupine Euroafričke zone Fed Cupa u Tallinnu. No, izbornica Iva Majoli našla se u neočekivanim problemima - doslovno sve naše najbolje tenisačice otkazale su nastup u reprezentaciji!

Realnost je takva da ženska teniska reprezentacija već dugo vremena nije nastupila u najjačem sastavu. Djelomično su za to bile krive ozljede, djelomično loša forma ili jednostavno premorenost nekih naših tenisačica. No, s posljednjim otkazima pojavilo se pitanje kakvi su uopće odnosi na relaciji između čelnih ljudi Hrvatskog teniskog saveza, izbornice Ive Majoli i na kraju samih igračica.

Situacija je takva da Mirjana Lučić Baroni (67. na WTA) već gotovo dva desetljeća ne igra za reprezentaciju, a sada u smiraj karijere više ne bi niti imalo smisla očekivati od nje da se 'troši' na takvim mečevima. Pravu 'ispričnicu' za ovaj Fed Cup ima Ana Konjuh (59. na WTA) koja se već duže vrijeme oporavlja nakon ozljede, propustila je i Australian Open te još ne zna točan datum povratka na terene.

No što je s ostalim tenisačicama? Prema nekim izvorima Jana Fett (115. na WTA) nije se uspjela dogovoriti (?!) s Ivom Majoli oko nastupa, ostale su jednostavno otkazale te kao razlog navele ozljede. Problem je to što su Donna Vekić (50. na WTA) i Petra Martić (58. na WTA) tako 'ozlijeđene' mogle igrati na turniru u St. Peterburgu, ali za reprezentaciju (ili Ivu Majoli) ne mogu.

  • +4
Donna Vekić Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Kad bi svima njima još pridodali Ajlu Tomljanović i Bernardu Pera koje su prošlih godina napustile Hrvatsku, te životnu i sportsku sreću odlučile potražiti u australskoj i američkoj teniskoj reprezentaciji, došli bi do zaključka da toliki broj uspješnih tenisačica koje bojkotiraju reprezentaciju ne može biti slučajan.

I tako, Hrvatska ima čak pet tenisačica u prvih 115. na WTA ljestvici, ali niti jedna od njih neće nastupiti za reprezentaciju! Divno! Pitanje je samo koji su razlozi, neslaganje s čelnicima HTS-a, bojkot izbornice Ive Majoli ili nešto treće... 

  • +9
Jana Fett Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dok sve nesuglasice i razlozi ne isplivaju na površinu Iva Majoli se mora 'pokriti' s kadrovima koja ima. A to je - jako malo. Na raspolaganju ima tek 22-godišnju Tenu Lukas (319. na WTA) i Dariju Jurak, specijalisticu za parove (49. na ljestvici parova), pa je u svoju 'malu' Fed Cup reprezentaciju morala pozvati dvije neiskusne 18-godišnjakinje - Anu Biškić (747. na WTA) i Leu Bošković (821. na WTA)!

Realnost je takva da ova hrvatska Fed Cup reprezentacija jednostavno nema što tražiti u skupini u kojoj ju čekaju susreti protiv Mađarske, Švedske i Slovenije.