KONTROVERZNI PROJEKT

Sprema se raskol u Premiershipu; najbogatiji klubovi žele upravljati sudbinom malih momčadi, ukinuti neka natjecanja, smanjiti ligu...

12.10.2020 u 21:44

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson izrazio je duboku zabrinutost zbog opsežnog plana Liverpoola i Manchester Uniteda za preoblikovanje Premier lige, kazavši kako 'urušava povjerenje u upravljanje nogometnim sustavom'

Kontroverzni 'Project Big Picture' pružio bi prijeko potrebnu novčanu injekciju za klubove Engleske nogometne lige (EFL), ali i koncentrirao moć u rukama manjeg broja klubova.

Projekt koji su razvili američki vlasnici Liverpoola Fenway Sports Group, već je dobio podršku američke obitelji Glazer, koja posjeduje Manchester United, a predviđa smanjenje lige sa 20 na 18 klubova, te ukidanje Liga kupa i Community Shielda.

Uspostavio bi se i novi sustav ispadanja i promocije, gdje bi zadnja dva kluba ispala, a 16. bi igrao na turniru zajedno s trećim, četvrtim i petim iz Championshipa.

Međutim, srž projekta je reforma upravljanja Premier ligom, davanjem veće moći za 'Big 6' klubove - Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham i Arsenal.

Sustav 'jedan klub, jedan glas' unutar Premier lige bio bi napušten, a samo devet najstarijih klubova imalo bi pravo glasa. To su članovi 'Big 6', te Everton, Southampton i West Ham.

'Upravo takva vrsta pregovora iza kulisa potkopava povjerenje u upravljanje nogometom', objavio je glasnogovornik premijera.

Trenutačno svih 20 klubova ima pravo glasa, a za sve odluke je potrebno prikupiti 14 glasova.

  • +4
Aston Villa - Liverpool, 4. kolo Premiershipa, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: Cath Ivill / POOL

Sportsmail je objavio kako je dio klubova spreman podržati projekt 'Big Picture', no dio je ogorčen ovom idejom.

Projekt su navodno spremni podržati Chelsea i Tottenham, dok Brighton, Burnley, Crystal Palace, Fulham, Sheffield United i West Bromwich Albion ni u kojem slučaju ne bi glasali za manju Premier ligu, dok su s obzirom na njihovu nedavnu povijest ispadanja, Aston Villa, Newcastle i West Ham također izuzetno sumnjičavi.

Engleski mediji navode ako razgovori traju već tri godine, ali su na vidjelo izašli tek u nedjelju.

U izjavi Odjela za digitalno, kulturu, medije i sport, vlada je odbacila planove koji se 'kuhaju' iza kulisa.

  • +8
Brighton - Manchester United, 3. kolo Premiershipa, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: Glyn Kirk / POOL

'Iznenađeni smo i razočarani što se u vrijeme krize, kada smo pozvali najviše profesionalne nogometne skupine da se okupe i finaliziraju dogovor o pomoći niželigaškim klubovima, čini se da se pripremaju zakulisni dogovori koji stvorila bi zatvorenu trgovinu na samom vrhu igre. Održivost, integritet i pošteno natjecanje apsolutno su najvažniji i sve što ih može potkopati duboko je zabrinjavajuće', poručili su iz vlade.

Times je u ponedjeljak objavio kako će Engleski nogometni savez (FA) blokirati svaki pokušaj davanja moći velikim klubovima, a ta je poruka proslijeđena i šefovima Premier lige.