psk_2

kako će ovo završiti?

Sprema li se 'namještaljka' na Euru? Rumunji i Slovaci mogli bi se 'dogovoriti'...

  • Janko Badrić
  • Zadnja izmjena 24.06.2024 09:48
  • Objavljeno 24.06.2024 u 09:48
Bionic
Reading

Sustav natjecanja na Europskom prvenstvu u Njemačkoj može rezultirati utakmicom koju nitko neće htjeti gledati - ili koja bi mogla privući pažnju Uefe zbog mogućih nepravilnosti

Sistem natjecanja na Europskom prvenstvu u Njemačkoj može organizirati utakmicu koju nitko neće htjeti gledati ili koja bi mogla privući pažnju Uefe zbog mogućih nepravilnosti.

Uoči 3. kola skupine E na Euru, situacija je gotovo nevjerojatna: sve četiri reprezentacije: Rumunjska, Belgija, Slovačka i Ukrajina imaju po tri boda, odnosno po jednu pobjedu i jedan poraz.

Ako znamo da će četiri boda biti dovoljna za prolazak u osminu finala, čak i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, jasno je što odgovara Rumunjskoj i Slovačkoj.

Ovim reprezentacijama remi u međusobnom susretu osigurava plasman u osminu finala. U tom scenariju, Rumunjska će biti prva ili druga (ovisno o rezultatu utakmice Belgija - Ukrajina), dok će Slovačka biti trećeplasirana. U drugoj utakmici, remi ne odgovara Ukrajini jer ima najlošiju gol-razliku u skupini E.

  • +23
Belgija - Rumunjska, Euro (22.6.2024.) Izvor: EPA / Autor: ANNA SZILAGYI

U takvom scenariju, situacija u grupi E Europskog prvenstva postaje ključna za Rumunjsku, Slovačku i Ukrajinu. Rumunjska ima priliku završiti kao prva ili druga u grupi, ovisno o rezultatu utakmice između Belgije i Ukrajine. Ako Belgija pobijedi Ukrajinu, Rumunjska će zauzeti drugo mjesto u grupi. S druge strane, ako Ukrajina iznenadi i pobijedi Belgiju, Rumunjska može završiti na prvom mjestu u grupi.

Slovačka se nalazi u situaciji gdje će, bez obzira na ishod svog susreta s Rumunjskom, zauzeti treće mjesto u grupi. To im omogućava prolazak u osminu finala kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi u grupnoj fazi.

  • +17
Slovačka - Ukrajina, EURO 2024.; 21.6.2024. Izvor: EPA / Autor: Christopher Neundorf

Ukrajina, s druge strane, mora pobijediti Belgiju ako želi proći u osminu finala. Remi ili poraz ne dolaze u obzir zbog njihove najslabije gol-razlike među reprezentacijama u skupini. Njihov put u osminu finala isključivo ovisi o njihovom rezultatu.

Unatoč situaciji gdje se čini da bi remi između Slovačke i Rumunjske mogao odgovarati objema reprezentacijama, važno je napomenuti da nema naznaka da bi te momčadi namještale rezultat. Treće mjesto u grupi donosi Slovacima potencijalni dvoboj s jakim suparnicima poput Španjolske ili Engleske u osmini finala, što ih vjerojatno potiče na borbu za pobjedu.

Posljednje kolo grupe E na rasporedu je u srijedu od 18 sati.

Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal