nova inicijativa

Sportske igra mladih uskoro se šire i na Makedoniju

04.01.2018 u 13:58

Bionic
Reading

Sportske igre mladih trenutno organiziraju se u tri zemlje u regiji: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Samo u 2017. godini natjecalo se više od 160.000 sudionika...

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev u pratnji ravnatelja Agencije za mlade i šport republike Makedonije Darka Kevski i drugih dužnosnika sastao se s delegacijom regionalne nevladine inicijative Sportske igre mladih koju su predstavljali predsjednik sportskih igara mladih gospodin Zdravko Marić u pratnji izvršnog direktora, gospodina Tihomira Gudića i ostalih članova organizacijskih odbora.

Na sastanku u Skoplju gosti su kroz uspješne primjere iz proteklih 21 godinu postojanja, predstavili planove za razvoj i uključivanje novih zemalja u daljnju organizaciju ovog sportskog događaja. Republika Makedonija će tako ove godine sudjelovati s više natjecanja, jer već prošle godine su određena djeca sudjelovala na međunarodnoj završnici u Splitu.

Premijer Zaev, pozdravio je inicijativu i pokazao zanimanje da ova sportska inicijativa u bliskoj budućnosti kao Republika Makedonija. Iskazao je interes da u budućnosti Makedonija bude dio Sportskih igara mladih.

Također je istaknuo da su prednosti uključenja u projekt  veće od samo promocije sporta i te da se radi o europskim vrijednostima koje uče mlade ljude da stvaraju nove mreže poznanstva i kontakte s vršnjacima iz regije. Djeca i mladi tako razvijaju zdrave sportske navike i prihvaćanje različitosti, tolerancije i odgoj u duhu natjecanja, fair play, konkurentnosti i timskog rada, što su osnovne vrijednosti na kojima se zasnivaju europske kulture.

Sportske igre mladih su najveća sportska amaterska manifestacija za djecu i mlade u Europi. Okupljaju djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta i omogućavaju besplatno sudjelovanje u natjecanjima u čak 10 sportova.

  • +3
19. Sportske igre mladih - zatvaranje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Igre mladih

Sportske igre mladih započele su 1996. godine u Splitu, sa željom da se svim osnovcima i srednjoškolcima omogući sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima. Ideja je rasla i natjecanje je postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Europe. U 21 godinu postojanja okupile su više od 1,2 milijuna sudionika.