ne znaju razlog, ali...

Sportaši, znanstveno je dokazano: Psujte, bit ćete brži i jači!

09.05.2017 u 11:10

Bionic
Reading

Prošle je godine objavljena studija koja je pokazala da su oni koji psuju pametniji i imaju bogatiji rječnik. Sada su znanstvenici spoznali i da psovka pomaže ljudima da budu brži i snažniji...

Znanstvenici s britanskog sveučilišta Keele proveli su dva testa fizičkih sposobnosti i ustanovili da su sudionici proizveli više snage kada su se bodrili psovkama nego neutralnim riječima, prenosi engleski dnevni list The Guardian.

Istraživanje je predstavljeno na skupu Britanskog društva psihologa.

U prvom eksperimentu 29 sudionika testiralo je svoju anaerobnu snagu u kratkim biciklističkim sprintevima. Morali su izabrati dvije riječi: psovku koju bi koristili kada bi slučajno u nešto udarili glavom i neku potpuno neutralnu riječ kojom bi opisali stol (poput 'drven' ili 'bijel'). 

U utrci u kojoj su psovali biciklisti su u prosjeku proizveli 24 Wata više snage nego u onoj kada su koristili neutralne riječi. 

U drugom eksperimentu 52 sudionika pristupilo je izometrijskom testu rukom. Ponovo su se koristili psovkama i neutralnim izrazima. Kada su psovali njihova se snaga uvećala u prosjeku za 2,1 kilogram.

'Psovka očito pomaže snazi i izdržljivosti, ali tek moramo ustanoviti zašto', rekao je psiholog Richard Stephens. 

U prethodne dvije godine provedene su još dvije odvojene studije o psovanju. Uz već spomenutu koja je pokazala da 'psovači' imaju bogatiji rječnik, druga je otkrila da su oni i iskrenije osobe. Te studije, kaže Stephens, potvrđuju ono što zapravo već znamo.

'Nije da smo ljudima otkrili nešto novo, ali to potvrđujemo na sustavan i objektivan način', rekao je i zaključio:

'Mislim da ljudi instinktivno posežu za psovkom kada se povrijede ili kada traže dodatni fizički poticaj'.