POSTROŽENE KAZNE

Sportaši su od njega dobivali ilegalne supstance, prijeti mu višegodišnja robija

09.05.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Američki terapeut Eric Lira suočava se s desetogodišnjom zatvorskom kaznom nakon što je priznao krivnju za opskrbu olimpijskih sportaša lijekovima za poboljšanje performansi

Među njima je i nigerijska sprinterica Blessing Okagbare, koja je prije Olimpijskih igara u Tokiju bila pozitivna na ilegalne supstance.

Lira, naturopatski terapeut i kiropraktičar sa sjedištem u El Pasu, prva je osoba kojoj se sudi prema novom američkom zakonu uvedenom nakon ruskih dopinških skandala, navodi se u priopćenju američkog Ministarstva pravosuđa. Zakon iz 2020., nazvan po ruskom zviždaču Grigoriju Rodčenkovu, omogućuje američkim vlastima da kazneno gone pojedince umiješane u međunarodne zavjere prijevare s dopingom.

Istražitelji su otkrili da je Lir opskrbljivao ilegalnim lijekovima Nigerijku tijekom priprema za Olimpijske igre u Tokiju 2021. koje su odgođene zbog pandemije. Zbog pozitivnog testa na ljudski hormon rasta test je obavljen u Slovačkoj, ali ne tijekom natjecanja, sportašica je najprije isključena s Igara, a zatim kažnjena desetogodišnjom zabranom nastupa.

'Lira je davao zabranjene tvari za poboljšanje performansi olimpijskim sportašima koji su željeli steći nepoštenu prednost. Takvi kukavički napori da se potkopa integritet sporta nisu ono što Olimpijske igre predstavljaju. To zaslužuje kaznu', rekao je Williams.

Maksimalna kazna za kršenje antidopinškog zakona je deset godina zatvora, a kaznu za terapeuta koji se lažno predstavljao da je liječnik sudac će objaviti naknadno, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.