KREĆU NAKNADE ZA MEDALJE

Sportaši sretni: olimpijsko zlato vrijedi 8.194 kune!

  • Autor: V. R.
  • Zadnja izmjena 27.03.2012 12:29
  • Objavljeno 27.03.2012 u 10:45
Olimpijske medalje u Londonu, olimpijska medalja

Olimpijske medalje u Londonu, olimpijska medalja

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Press Association/PIXSELL

U mnogim zemljama osvajači olimpijskih i svjetskih medalja u godinama kada više nisu aktivni sportaši odavno dobivaju novčanu naknadu, a na red je došla i Hrvatska

Proslavljeni košarkaš i trener Petar Skansi - koji trenutačno obnaša dužnost pomoćnika ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića – u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju progovorio je i o spornoj Uredbi o naknadi sportašima za osvojene medalje na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima.

Skansi je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio kako će spomenuta Uredba o naknadi sportašima na izglasavanju u Saboru biti 3. svibnja.

'Uredba je gotova, ide sada na javnu raspravu u Sabor', rekao je Skansi.
Kako Slobodna Dalmacija doznaje, poznate su i konkretne svote u kunama koje će sportaši koji su osvojili olimpijska i svjetska odličja moći dobivati nakon navršene 45. godine života.

Osvajači olimpijskog zlata će tako dobivati mjesečnu naknadnu od jedne i pol prosječne plaće što u prijevodu znači 8.194 kune (prosječna plaća za siječanj iznosi 5463 kune, izvor DZS). Olimpijsko srebro vrijedi 1,25 prosječne plaće tj. 6.828 kuna, a toliko vrijedi primjerice i svjetsko zlato.

Zanimljivo je kako osvajači svjetske bronce nakon 45. godine života imaju garantiranih minimalno 4.097 kuna.

To znači da svi nogometaši sa SP-a u Francuskoj – ako zatraže – imaju također pravo na naknadu, jer su, predvođeni Ćirom Blaževićem, osvojili broncu.

Stoga je važno naglasiti kako u novoj Uredbi piše kako pravo na naknadu imaju samo oni sportaši koji predaju prijavu, jer očito je, zbog velikog nerazmjera zarade u pojedinim sportovima, izbjegnut automatizam isplate.

Dodajmo tome još kako je otprije poznato, po modelu iz drugih zemalja, kako se medalje ne mogu množiti, nego se sportašu u obzir uzima samo najvrednija medalja.

No treba reći kako nova Uredba ima i velike protivnike koji naglašavaju kako će ovo biti još jedan velik udarac na proračun. Tako se najveći kritičari nove Uredbe pitaju hoće li proslavljeni sportaši kao što su Goran Ivanišević, Toni Kukoč, Dino Rađa, Davor Šuker, Zvonimir Boban i drugi - predati prijavu. No sigurno je kako će se o zakonu, koji će uskoro, kako je rekao doministar Skansi, na javnu raspravu, još puno pisati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi