SASTANAK U ZAGREBU

Splitska revolucija; novo povjerenstvo primaju ministri Mornar i Bauk

01.12.2014 u 13:35

  • +12

Split: Okupljanje navijača na Rivi uoči prosvjeda protiv HNS-a

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Bionic
Reading

Nedavni otkazani derbi MAXtv Prve lige između Dinama i Hajduka, kada su nogometaši splitske momčadi odbili izaći na travnjak, pokrenuo je malu revoluciju u hrvatskom nogometu. Tako će se Splitsko izaslanstvo, sastavljeno od nekoliko predstavnika grada, županije, Hajduka i udruge Naš Hajduk, u utorak u 11 sati održati sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta gdje će ih dočekati ministri Mornar i Bauk sa suradnicima

Podsjetimo, momčad Hajduka odbila je igrati derbi kako bi dala podršku članovima Torcide kojima je zabranjen ulaz na stadion (bez ranijeg upozorenja), a cijela priča kulminirala je subotnjim prosvjedom na splitskoj rivi gdje je Navijački klub Hajduka zatražio ostavku cijelog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) te uspostavu pravednijih odnosa u vrhu hrvatskog nogometa tako da i Hajduk dobije ravnopravan tretman.

Međutim tu cijela priča neće stati. Kako doznajemo u Splitu je dan prije prosvjeda, dakle u petak, imenovano na Gradskom vijeću povjerenstvo koje će u utorak u 11 sati održati sastanak u Zagrebu u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta gdje će spomenuto povjerenstvo dočekati ministar Vedran Mornar i njegov pomoćnik Tomislav Paškvalin, nekada sjajni vaterpolista.

Iz ureda splitskog Gradonačelnika Ana Đeldum je za tportal potvrdila kako će put Zagreba krenuti posebno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Grad Splita, zatim predstavnika Splitsko-dalmatinske županije te naravno predstavnika HNK Hajduk te Udruge Naš Hajduk.

Glasnogovornica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Gordana Zuccon kratko je kazala:

'Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svakako je zainteresirano da se uključi u rješavanje problema pa je stoga dogovoren sastanak sa splitskim povjerenstvom. Također mogu reći kako je u planu i sastanak s predstavnicima Hrvatskog nogometnog saveza što će biti pripreme kako bismo svi zajedno sjeli za stol. Uz ministra Mornara i njegova pomoćnika Paškvalin sastanku će nazočiti i ministar Uprave Arsen Bauk', kazala je za tportal.hr Zuccon.

Na upit novinara da komentira stav Udruge "Naš Hajduk" koji ne vide smisao tog sastanka u Zagrebu gradonačelnik je odgovorio da je Gradsko vijeće razgovaralo, a potom se složilo da Povjerenstvo ide u Ministarstvo. "Mi ne idemo razgovarati sa HNS- om već sa Ministarstvom. Tamo nas čeka ministar Vedran Mornar, zamjenik Roko Andričević i Tomislav Paškvalin koji je zadužen za sport. Prenijet ćemo im sve ono što se događalo, razmišljanja povjerenstva i Gradskog vijeća, kao i Torcide i Udruge Naš Hajduk, odgovorio je gradonačelnik Baldasar dodavši da nakon toga Ministarstvo treba odlučiti što će napraviti.


Novinare je zanimalo hoće li tražiti smjenu člana izvršnog odbora HNS- a i predsjednika nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije Alojzija Šuprahe koji je nedavno sudski kažnjen zbog napada na predsjednika HNK Hajduk Marina Brbića na što je Baldasar rekao da je odmah osudio taj napad, te da podržava stav Hajduka i Udruge Naš Hajduk da HNS nije kako treba, te da misli kako su u pravu kada traže sve smjene.

'Ne bih izdvajao jednu osobu u odnosu na sve ostale jer mislim da je to posljedica cijele situacije koja se događa. Ako me pitate samo za gospodina Šuprahu čini mi se da je to proizvod cijele nesretne situacije i truleži u HNS-u', izjavio je Baldasar.

Otkrio je i kako će splitsko povjerenstvo sutra u Zagrebu zatražiti i izmjenu spornog Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, te da je služba pripremila već nekoliko svojih prijedloga izmjena zakona. Gradonačelnik je dodao kako mu se čini da bez obzira na pravo kako HNS predviđa da su potpuno samostalni i autonomni, takva jedna organizacija ne može u potpunosti biti odvojena od države, u ovom slučaju od same Lige ili od svih. "Koliko ja znam, oni nisu Sveučilište", dometnuo je.

Za subotnji veliki prosvjed navijača na splitskoj Rivi gradonačelnik je rekao kako nije bilo u redu kada su pretjerali sa vrijeđanjem.

'Torcida ima pravo na svoj izričaj koji je uglavnom bio u redu osim u onom dijelu kada je bilo javnog vrijeđanja koji mi se ne sviđa. Trebalo se zadržati u jednom korektnom izražavanju navijačkih strasti što je uobičajeno na utakmicama', zaključio je Baldasar.