GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Špiranović: Aussie koji je idolizirao hajdukovce

Bionic
Reading

On je samo jedan od mnogih australskih Hrvata u reprezentaciji, ali uloga Matthewa Špiranovića vjerojatno biti najodgovornija: dostojno zamijeniti dugogodišnjeg kapetana kao vođa obrane koja će se naći na teškim iskušenjima...

Joe Gorman

piše za The Guardian Australia, medijski partner 2014 World Cup Experts' Network za Australiju. Pratite ga na Twitteru: @JoeGorman_89

Mjesecima su nagađanja oko sudbine Lucasa Neilla dominirala diskusijama oko Socceroosa. A onda je Ange Postecoglu odlučio da kapetana reprezentacije i vođu njene obrane na posljednja dva SP-a neće voditi u Brazil. Njegova najvjerojatnija zamjena bit će 25-godišnji Matthew Špiranović

Radi se o igraču koji je vrlo rano napustio Australiju, ali se – poslije epizoda u Bundesligi, Japanu i Kataru – prošle godine u nju i vratio. Točnije, u momčad Western Sydney Wanderersa.

'Hrvatskog sam porijekla, pa sam od vrlo rane dobi bio okružen nogometom', objašnjava Špiranović. 'Područje iz kojeg dolazim, Geelong, dalo je puno vrlo dobrih nogometaša, a neki od njih postali su i Socceroos.' Po vlastitom priznanju, Matthew je tijekom odrastanja idolizirao Josipa Skoku, Stevea Horvata i Joeya Didulicu – igrače ponikle u klubu North Geelong Croatia, od kojih su prva dvojica dospjela do splitskog Hajduka i australske reprezentacije, a treći je čak i igrao za Hrvatsku.

'Počeli su na istom mjestu kao i ja te uspjeli u karijeri, to mi je dalo nadu i vjeru. Želio sam krenuti njihovim stopama', kaže nogometaš. Današnji australski izbornik trenirao ga je još 2005., kad ga je pozvao u reprezentaciju za SP U17 selekcija, a sada će ta davno utemeljena veza ponovno doći u fokus.


Špiranoviću treba trener koji ga razumije. Izvan terena je miran, tih i uljudan, a i na terenu više imponira smirenošću nego sirovom snagom. U kulturi kakva je australska, gdje se fajteri uvijek vrednuju više od tehnički dobro potkovanih igrača, on je drugačiji po mentalitetu i postojale su sumnje da nema odgovarajući stav kakav priliči vođi obrane Socceroosa.

No nakon nekoliko godina u inozemstvu (Nürnberg, Urawa Red Diamonds, Al-Arabi), pronašao je stabilnost s Wanderersima, gdje odlično surađuje s trenerom Tonyjem Popovićem. Kad je 2005. pokrenuta nova A-League, jedan od ciljeva bio je omogućiti povratak domaćim igračima koji igraju izvan Australije i pružiti im mogućnost da i u svojoj zemlji igrao na visokoj razini. Špiranović je bio jedan od tih koji su se vratili i redovito igranje u poznatom okruženju pomoglo je njegovu razvoju prije Svjetskog prvenstva.

GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ovaj tekst tportal vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Network


Ange Postecoglu kaže da bira igrače koji nisu samo dobri nogometaši, nego i dobri ljudi. Gotovo cijelo desetljeće nakon što je prvi put radio s njim, Špiranović očito uživa u obnovljenoj suradnji. 'On me jako dobro poznaje i znam što od mene očekuje. Mislim da je to prednost', objašnjava.

Australija u Brazilu ima strahovito tešku skupinu, izbornika koji nikad prije nije bio na SP-u i momčad prepunu neiskusnih nogometaša. Samopouzdanje i povjerenje između igrača i trenera moglo bi odigrati ključnu ulogu. 'Ljudi nas doživljavaju kao autsajdere, ali to nam ne predstavlja nikakav problem', tvrdi Špiranović. 'Odlazimo tamo puni vjere u sebe i želimo pokazati da su u krivu svi oni koji sumnjaju u nas.'