PORAZ DINAMA

Spartak s(p)retno do bodova na Maksimiru

27.11.2008 u 23:07

Bionic
Reading

Dinamo je u Maksimiru igrao protiv moskovskog Spartaka još jednu, tko zna koju po redu, povijesnu utakmicu i po tko zna koji put nadanja i očekivanja 'modrog' navijačkog puka nisu se ispunila. Spartak je pobijedio s minimalnih, ali super vrijednih 1:0

Nakon pobjede nad NEC-om od 3:2 na startu natjecanja u skupini D Lige UEFA te neugodnog poraza od Tottenhama u Londonu (0:4), Dinamo je protiv Spartaka tražio pobjedu kojom bi se na korak približio toliko opjevanom proljeću u Europi. No, Stipe Pletikosa i društvo iz Moskve također su se nadali dobrom rezultatu u Maksimiru, pa smo mogli očekivati dobru, otvorenu i napadačku utakmicu s obiju strana.

ZAGREB, stadion Maksimir, gledatelja 12.000; sudac: Thorsten Kinhofer (Njemačka)

DINAMO - SPARTAK 0:1 (0:0)
Strijelac: 0:1 Saenko (75)

Dinamo: Butina - Lovren (od 69. Etto), Drpić, Bišćan, Hrgović - Badelj, Vrdoljak - Mikić, Morales (od 40. Balaban), Ibanez (od 80. Sammir) - Mandžukić. Trener: Marijan Vlak
Spartak: Pletikosa - Paršivljuk, Jiranek, Fathi, Rodriguez - Kovalčuk, Kovač - Baženov (od 84. Zotov), Pavlenko (od 78. Grigorijev), Saenko - Prudnjikov (od 59. Malojan). Trener: Michael LaudrupDinamo je dobro počeo utakmicu, preuzeo inicijativu i, da njegovi vezni i obrambeni igrači nisu previše komplicirali na sredini terena i nepotrebno gubili lopte, nogometaši Spartaka gotovo da i ne bi dobili loptu u posjed. Mario Mandžukić iskazao se u prvih desetak minuta u nekoliko dobrih akcija, no osim jednog izborenog slobodnjaka na 25 metara, veće koristi nije bilo. S druge strane, Rusi su pritiskali na sredini terena i vrlo se brzo otvarali u kontranapadima. No, i gosti su bili dekoncentrirani u završnicama akcija, pa do prilike za šut prema Tomislavu Butini nisu niti stigli.

Prvo super veliko uzbuđenje vidjeli smo u 21. minuti, kad je omaleni Luis Ibanez savršenu ubacio loptu Mandžukiću u prazan prostor, Pletikosa je istrčao, a zagrebački napadač pokušao je prebaciti golmana Spartaka, no umjesto u mreži otišla je zamalo iznad prečke. Bila je to prilika koja je dala dosta poticaja i samopouzdanja domaćinima, pa su i napadi postajali i češći i opasniji.

Morales je tako u 27. minuti dobro pucao, no Pletikosa je bio dobro postavljen, u 32. je panično ispucavao loptu ispred Milana Badelja, a u 38. ponovno je Morales bio u solidnoj prigodi, no njegov pokušaj voleja sa 18 metara otišao je daleko od Spartakova gola. Istovremeno, u jeku napada 'modrih' Nikita Paženov imao je izvrsnu priliku, ali je srećom njegov udarac iz okreta u 37. minuti kad prošao tik uz vratnicu gola Dinama. Do isteka prvih 45 minuta na semaforu je ostalo 0:0!

Početne minute drugoga dijela ponovno su pripale dinamovcima, no dok se polako stezao obruč oko šesnaesterca Spartaka, njemački sudac Thorsten Kinhöfer pomalo čudno je prekinuo utakmicu zbog nekoliko baklji zapaljenih na sjevernoj tribini. U nastavku Rusi su se konsolidirali, pa i čak snažnije krenuli prema Butini, no s tribina je stigla snažna potpora 'modrima' i začas je Dinamo ponovno jurišao prema prvom golmanu hrvatske reprezentacije i Spartaka.

A onda u 75. minuti - šok. Iz jedne poluprilike Spartak je poveo, i to ponovno nakon očite pogreške Dinamove obrane. Po tko zna koji put neagresivnost i traljavost Dinamo su koštali primljenog pogotka. Ivan Saenko je stigao do lopte koju 'modri' bekovi nisu uspjeli izbaciti iz svog kaznenog prostora, iz prve je pucao, a Etto i Dino Drpić nisu postavili agresivni blok i lopta je pored ispruženog Butine završila u mreži. Gotovo ni iz čega ruska momčad je stigla do velikog vodstva, ne baš nezasluženo, no svakako uz dobru dozu sreće i spretnosti.

Dinamo do kraja susreta nije uspio stići do izjednačenja, a dojma smo da je osnovni razlog porazu odsječenost napadača od veznog reda. Mandžukić i Boško Balaban u drugom dijelu nisu dobili nijednu iole upotrebljivu loptu, a 'modri' napadi bili su sve samo ne dobro organizirani i koliko-toliko opasni. Istina, u posljednjoj minuti Igor Bišćan i Mirko Hrgović imali su prilike za pogodak, no u oba slučaja izvrsno je intervenirao Stipe Pletikosa.

Spartak je tako u Maksimiru stigao do prvih bodova u Ligi UEFA, a s obzirom na to da će do kraja natjecanja u skupini odigrati još dvije utakmice, prvu na svom travnjaku protiv NEC-a, a zatim i u Londonu protiv Tottenhama, ruske su šanse za prolazak u šesnaestinu finala Kupa UEFA kudikamo veće od Dinamovih. Naime, hrvatski prvak će 3. prosinca još gostovati u Udinama, a u posljednjem kolu je slobodan. I Spartak i Dinamo nakon međusobne utakmice imaju po tri boda, dok su Englezi i Talijani već osvojili šest.