posljedice globalne krize

Nevjerojatan podatak vezan uz najskupljeg Hrvata; već sada gubitak na tržištu veći od devet milijardi eura

09.04.2020 u 13:56

Bionic
Reading

Teška situacija koja je zavladala svijetom zbog pandemije koronavirusom itekako se odrazila i na nogomet. Jer, trenutno se na nogometnim terenima bore tek u Bjelorusiji i možda još kojoj zemlji, a ostatak igrača, odnosno klubova, miruju i strijepe za svoju budućnost

Srednjoročne i dugoročne posljedice pandemije koronavirusa na nogomet još nisu predvidljive. Međutim, postaje očito da će biti manje dostupnih financijskih sredstava u svijetu nego što je to bio slučaj prije krize. Transfermarkt je na izvanrednu situaciju reagirao neviđenim korakom smanjenja globalne tržišne vrijednosti od 20 posto za igrače rođene do 1998. godine, odnosno za 10 posto za igrače rođene nakon 1998. godine. To ukupno predstavlja umanjenu tržišnu vrijednost za nevjerojatnih 9,22 milijarde eura.

Tržišna vrijednost najskupljeg igrača Premier lige, Raheema Sterlinga, snizit će se sa 160 milijuna na 128 milijuna eura, dok je vrijednost 21-godišnjeg Trenta Alexandear-Arnolda pala 'samo' za 11 milijuna, sa 110 milijuna na 99 milijuna eura.

Posljedica tih pomaka je i novi poredak na tablici najskupljih igrača na svijetu, pri čemu je Alexander-Arnold sada na desetom mjestu, preskočivši Barcelonina Antoina Griezmanna, koji je pao sa 120 milijuna na 96 milijuna eura.

Zvijezda Borussije Dortmund i engleski internacionalac Jadon Sancho, čija se vrijednost smanjuje sa 130 milijuna na 117 milijuna eura, sada je osmi najvrjedniji igrač na svijetu, ispred Lionela Messija, koji pada sa 140 milijuna na 112 milijuna eura.

Na vrhu je i dalje Kylian Mbappe, no njemu je cijena s 200 milijuna eura pala na 180 milijuna. Još je veći pad doživio njegov klupski kolega Neymar, koji dijeli drugo mjesto sa Raheemom Sterlingom. Neymar je do koji dan vrijedio 160 milijuna eura, a od ove srijede procijenjen je na 128 milijuna.

Od četvrtog do sedmog mjesta su igrači, Sadio Mane, Mo Salah, Harry Kane i Kevin De Bruyne, kojima je vrijednost pala sa 150 na 120 milijuna eura..

Dvije najveće zvijezde svjetskog nogometa također su u 'minusu'. Lionel Messi drži deveto mjesto sa 112 milijuna eura (prije je koštao 140 milijuna eura), dok je Cristianu Ronaldu vrijednost sa 75 milijuna pala na 60 milijuna eura i nalazi se na 46. mjestu.

Od hrvatskih igrača i dalje najvišu cijenu ima Marcelo Brozović. Samo ona sada više nije 60 milijuna eura, nego 48 milijuna eura, a s tom procijenom Brozović je dijeli 73. mjesto na toj tablici.