rukometni totti

Šok u Zagrebu; Zlatko Horvat nakon 24 godine odlazi iz kluba?!

27.02.2018 u 14:37

Bionic
Reading

U tjednu kad bi se momčad PPD Zagreba trebala pripremati za odlučujuću utakmicu u Ligi prvaka koja im donosi plasman u osminu finala (nedjelja, 4. ožujka, 17 sati protiv Kristianstada u Areni Zagreb) pojavila se šokantna informacija. Klub nema novca da bi igračkoj legendi kao što je Zlatko Horvat ponudio novi ugovor!

A gdje si ti bio 1994.? Da parafraziramo 'popularno' pitanje u Hrvata... Zlatko Horvat (33) točno zna, te je godine 'ušao u sustav' RK Zagreba i započeo svoj rukometni put. Koji u istom klubu traje do današnjih dana. Francesco Totti hrvatskog rukometa! Ma, Totti je za njega mala beba jer popularni se Zlaja s 'zagrebašima' i hrvatskom reprezentacijom naosvajao naslova prvaka, Kupova, europskih, svjetskih i olimpijskih medalja... Totti nema ni pet posto trofeja u odnosu na sjajno desno krilo PPD Zagreba i hrvatske reprezentacije.

U prvoj momčadi Zagreba debitirao je 2002. godine, od tada je standardan u 'desnome kutu', ni sam vjerojatno ne zna koliko je trenera do sada 'pokopao', dočekao i ispratio iz kluba, o brojnim suigračima da ne govorimo. Kakvi su sve velikani nosili dres Zagreba - Balić, Džomba, Vori, Duvnjak, Lacković, Šola, Lazarov, Zrnić, Šprem..., da ne nabrajamo dalje jer nekog ćemo sigurno zaboraviti.

Svi su oni dolazili, odlazili u inozemstvo, vraćali se, pa odlazili u mirovinu. A Zlatko Horvat cijelo je to vrijeme bio tu, 'vojnik kluba', u istom dresu s brojem 18 na leđima, neumorno je trpao s krila u Ligi prvaka, domaćem prvenstvu, Kupu, Seha ligi, u dresu reprezentacije. Bio je tu kad je bilo dobro, bio je i kad je stisnula najveća kriza. I tako gotovo četvrt stoljeća, pune 24 godine vjeran istom klubu! Malo je takvih u svijetu sporta, jako malo... Istina, nije da nije bilo prilike za odlazak, itekako je bilo, zvali su velikani, znali su kakvog bi igrača dobili. No, Horvat je uvijek nekako naginjao ostanku, Zagreb ga je pošteno plaćao, ne bi puno više dobio u inozemstvu. A i dalje je igrao za veliki klub, svake sezone u Ligi prvaka u kojoj je u nekoliko sezona redovito bio među najboljim strijelcima.

  • +14
Rukometna Liga prvaka, HC PPD Zagreb - HBC Nantes, 2017/18. Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

I onda, u tjednu kad bi se momčad PPD Zagreba trebala pripremati za odlučujuću utakmicu u Ligi prvaka koja im donosi plasman u osminu finala (nedjelja, 4. ožujka, 17 sati protiv Kristianstada u Areni Zagreb) pojavila se šokantna informacija - klub nema novca da bi igračkoj legendi kao što je Zlatko Horvat ponudio novi ugovor! Sadašnji mu završava u lipnju, krajem sezone, ali novi mu još nije ponuđen. Realnost je takva da je PPD Zagreb trenutno u ne baš sjajnoj financijskoj situaciji (koji klub u Hrvatskoj nije?), neki su igrači prodani usred sezone (Mandalinić), neki već sad traže izlaz kako bi klub zaradio nešto na odšteti (Pavlović), neki najvjerojatnije završavaju karijeru na kraju sezone (Vori), a onima koji se odluče na ostanak sigurno će biti ponuđeni nešto manje izdašni ugovori.

Za sada se još ne zna kako će PPD Zagreb točno izgledati sljedeće sezone, ali bez Zlatka Horvata definitivno to neće biti to! Jasno je to i čelnicima kluba, no zar je stvarno moguće da će Horvat otići sad, nakon 24 godine?

  • +3
PPD Zagreb - IFK Kristianstad Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Da, sve je moguće. Razgovarali smo već o novom ugovoru, razgovarat ćemo još, ali to je sve što bih rekao o tome', rekao je Zlaja za 24 sata.

Igrač koji je osvojio 16 naslova prvaka Hrvatske u nizu, ima i 15 naslova u Kupu, osvojio je i Seha ligu, igrao finale EHF Kupa kupova. U reprezentaciji je od 2005. godine, ima srebra i bronce sa SP-a i EP-a, broncu s OI-ja u Londonu... Proteklog je vikenda srušio i svoj rekord po broju zabijenih golova u Ligi prvaka. Silom prilika Zlaju je trener Zlatko Saračević zbog brojnih ozljeda 'prebacio' s desnog krila na desnog vanjskog. I zabio je Horvat Szegedu 11 golova, kao od šale. Nije problem, s krila, iz vana, s crte...

'Znao sam i ranije igrati vanjskog, nije ovo prvi put, ali nikad to nije bilo potrebnije nego sad', rekao je Horvat, Francesco Totti hrvatskog rukometa. I nije mu problem s 33 godine 'podmetnuti leđa' za klub, prilagoditi se i skinuti rekord. I baš je zato nevjerojatno da u proračunu za sljedeću sezonu (ili dvije) nema novca za njegov novi ugovor. Kriza je, znamo svi, nitko nije 'veći od kluba', ali svojim su dosadašnjim djelovanjem ('samo' 24 godine!) taj klub nečim i zadužili, pa je vrijeme da im se nešto i vrati. Ako i neće biti prostora, ne brinite, iako je u 34. godini života ima Zlatko Horvat još tri ili četiri dobre sezone u nogama. Ima i klubova iz Lige prvaka koji su spremni odmah angažirati takve majstore. Kad ih/ako već njihove momčadi ne žele...

  • +10
Rukometna Liga prvaka,7. kolo, RK PPD Zagreb - RK Vardar, 2017/18. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX