Croatia Rally

Šok nakon pogibije Craiga Breena: Dopisivali smo se i u jednom trenutku...

13.04.2023 u 20:47

Bionic
Reading

Irski vozač je izgubio život na treningu Croatia Rallyja

Svijet relija u šoku je nakon vijesti kako je u nesreći u Loboru prilikom trening vožnje pred nastup na Croatia Rallyju poginuo Irac Craig Breen (33).

Sin bivšeg irskog prvaka Raya Breena, Craig započeo je svoju karting karijeru u Irskoj prije nego što je debitirao u reliju 2009. godine, kada je osvojio međunarodne, britanske i irske naslove Fiesta Sporting Trophy. Te je godine također okrunjen titulom irskog mladog vozača godine.

Rodom iz Waterforda, na jugoistoku Irske, pridružio se vrhunskoj kategoriji discipline, WRC-u, 2016. s Citroënom, osvojivši treće mjesto u Finskoj u svojoj prvoj sezoni u eliti. Iako nikada nije osvojio WRC pobjedu, Breen je između 2016. i 2023. osvojio ukupno devet postolja, uz šest drugih i tri treća mjesta.

Prije tragedije bio je šesti na Svjetskom prvenstvu u WRC-u, koje ga od 20. do 23. travnja očekuje u Hrvatskoj. Breen je ove godine trebao treći put nastupiti na  WRC Croatia Rally natjecanju. 2021. godine zauzeo je osmo mjesto, a prošle godine četvrto. U Zagreb je kao vozač Hyundai Motorsport tima došao s visokim ambicijama, dijelom zbog drugog mjesta u Švedskoj, a dijelom zbog sjajne lanjske utrke u Hrvatskoj.

"Dopisivali smo se i u jednom trenutku mi nisi odgovorio. Nedostajat ćeš mi prijatelju. Ne mogu vjerovati da ovo pišem sada. Život može biti tako krhak i nepravedan... Ne mogu vjerovati da smo te izgubili prijatelju!", napisao je Breenov bivši momčadski kolega i svijetski prvak iz 2019. Estonac Ott Tänak. 

Oglasila se i Međunarodna automobilistička federacija

“U ime Međunarodne automobilističke federacije (FIA), želim izraziti našu iskrenu sućut obitelji i prijateljima Craiga Breena nakon njegove smrti tijekom testne vožnje u Hrvatskoj. Naše misli i molitve su s njegovim voljenima i cijelom rally zajednicom u ovom teškom trenutku”, izjavio je predsjednik Mohammed Ben Sulayem.  

Posljednji WRC vozač koji je poginuo za volanom svog automobila bio je Portugalac Augusto Mendes na reliju Portugal 1989. godine.

Od tada su u utrci poginula četiri suvozača - Francuz Francis Malaussène u Monte-Carlu (1990), Novozelanđanin Rodger Freeth u Australiji (1993), Britanac Michael Park u Walesu (2005) i Nijemac Jörg Bastuck u Španjolskoj (2006).