skandal stoljeća

Šok i nevjerica; UEFA će Barcelonu drastično kazniti zbog korupcije i kupovine sudaca, prijeti joj izbacivanje iz Lige prvaka

11.03.2023 u 14:40

Bionic
Reading

'Skandal stoljeća', tako su španjolski mediji prozvali slučaj Barcelone, koja je sad i službeno optužena za korupciju i kupovanje sudaca

Španjolsko Javno tužilaštvo protiv Barcelone je podiglo tri optužnice, uključujući onu za korupciju i nesavjesno poslovanje kluba. Za sada se proces vodi samo u Španjolskoj, ali situacija bi za katalonski klub mogla postati još i gora.

Naime, španjolski mediji tvrde kako UEFA dobro analizirati cijelu situaciju i ako utvrde da se ovim procesom ruši ugled europskog klupskog nogometa, Barcelonu čeka suspenzija iz europskih natjecanja!

Ako će UEFA imati dokaze da trenutni skandal ima doticaja i s europskim utakmicama, Barcelona bi bila izbačena iz Lige prvaka, Europske lige i Konferencijske lige na dvije do čak pet godina, ovisno o konačnom raspletu cijele situacije.

UEFA bi se vodila člankom 4. iz pravilnika o procedurama i kriterijima za klubove u europskim natjecanjima. Spomenuti član propisuje točne procedure prijema klubova u europska natjecanja. Klubovi koji su povezani s korupcijom ili drugim radnjama koje krše zakone Uefe mogu biti sankcionirani, bez obzira da li su optužbe podignute na račun domaćih ili europskih utakmica. Članak 4. također ima jasno definiran odnos klubova prema Uefi gdje se ne smije ni na koji način rušiti reputacija natjecanja, ali i krovne nogometne organizacije Uefe.

Prošlog tjedna UEFA je zatražila informacije o cijeloj situaciji, dobili su navodno dio dokumenata, ali ostatak još uvijek čekaju.

  • +10
Real - Barcelona (prva utakmica polufinala Kupa kralja) Izvor: EPA / Autor: KIKO HUESCA

Pored Uefe i La Liga također čeka dokumentaciju od strane Barcelone koju predsjednik Joan Laporta ne želi dostaviti jer smatra da je ovo sve igra kako bi se srušila Barcelona.

'Neka bude jasno da Barcelona nikada nije kupovala suce i Barcelona nikada nije imala namjeru da kupuje suce, apsolutno nikada', rekao je Laporta koji je dodao da je ova cijela priča dobro smišljen plan za rušenje Barcelone.

Barcelona za sada nije priložila niti jedan odgovarajući dokument koji bi išao u njihovu obranu, a još više sumnju podgrijavaju Laportine izjave gdje se protivi prikazivanju bilo kakvih administrativnih 'tragova' iz kluba.