paraolimpijci odlični

Sloup poput Talića osvojio zlato, Katanušić na EP-u srebrni

23.08.2018 u 22:21

Bionic
Reading

Trećeg dana natjecanja na Europskom paraatletskom prvenstvu u Berlinu hrvatski predstavnici osvojili su dva zlata i jedno srebro.

U prijepodnevnom natjecanju Zoran Talić je u konkurenciji atletičara s intelektualnim teškoćama u dalju skokom od 7.28 metara nadvisio je svoju konkurenciju osvojivši zlatnu medalju i postavio novi rekord europskih prvenstava, dok je u poslijepodnevnom programu do zlata u konkurenciji bacača kugle došao Matija Sloup s daljinom od 9.87 metara. Srebro je osvojio Ivan Katanušić u bacanju diska u konkurenciji atletičara s podkoljenom amputacijom sa svojim najboljim rezultatom sezone od 54.92 metara.

Neposredno po okončanju svog nastupa Matija Sloup je rekao:

'Presretan sam svojim prvim zlatnim odličjem. Doista sam do ovog zlata došao kroz krv i znoj, mukotrpno radeći sa svojim trenerom Mihovilom Rendulićem. Još prije godinu i pol dana sam bio podvrgnut teškom operativnom zahvatu tako da mi je i sama karijera bila upitna. Ovim rezultatom uvrstio sam se među dva ponajbolja bacača kugle na svijetu u svojoj konkurenciji. Sada se samo fokusiram na sljedeću godinu, na ispunjenje norme za svjetsko prvenstvo i nastup na paraolimpijskim igrama', izjavio je Sloup.

Srebro je pripalo Portugalcu Miguelu Monteirou sa 9.69m dok je broncu osvojio Nizozemac Take Zonneveld sa 8.64m.

Usprkos svom najboljem rezultatu sezone Katanušić je pomalo rezignirano izjavio:

'Budimo iskreni, nadao sam se zlatu, jer sam u završnici priprema za ovo prvenstvo redovito bacao disk pet metara više. No, srebro je srebro i moram biti zadovoljan, jer su to samo prolazni rezultati koji će me odvesti u Tokijo, a tada ću se potući za paraolimpijsko odličje', zaključio je Katanušić.

Europski prvak je Britanac Dan Greaves sa 57.65m, dok je bronca pripala Slovaku Adrianu Matusiku sa 50.09m.

Četvrta mjesta osvojili su Pero Sunara s osobnim rekordom u bacanju koplja sa 28.44m, Albin Vidović u bacanju kugle sa 11.55m i Ana Gradaček s osobnim rekordom u bacanju kugle sa 5.96m.

Nakon tri dana natjecanja u Berlinu hrvatski atletičari osvojili su ukupno dva zlata, dva srebra i dvije bronce.