NAJDULJA SERIJA POBJEDA

Slavni Sharmanovi Lakersi 'preživjeli' i LeBrona Jamesa

28.03.2013 u 09:59

Bionic
Reading

Chicago Bullsi zaustavili su seriju pobjeda Miami Heata na 27 uzastopnih uspjeha i tako je rekord slavne generacije LA Lakersa star više od 40 godina odolio još jednom iskušenju

Da su LeBron James, Dwayne Wade, Chris Bosh i ostali slavili u idućih šest utakmica, upisali bi se u povijesne knjige NBA lige, no njihov niz ostao je drugi najdulji u povijesti lige. Nedodirljivi su i dalje LA Lakersi iz 1972. kojima je posvećen ovaj kratki podsjetnik.

U ljeto 1971. Lakerse je preuzeo trener Bill Sharman koji se zbog toga potpisa godinama sudski sporio s vlasnikom svog bivšeg kluba, prvaka ABA lige Utah Starsa. Nakon različitih presuda dobio je i tu bitku, ali puno je važnije da je te sezone osvojio naslov prvaka i srušio dva rekorda od kojih je ovaj od 33 pobjede i dalje aktualan. Sve do pojave Michaela Jordana imali su i najbolji omjer u povijesti lige (69:13), no 'gospodin zrak' i njegovi bikovi nadmašili su ih 24 godine kasnije i upisali tri pobjede više.

Sharman je u LA-u pronašao momčad punu odličnih igrača i kompleksa. Naime, od prelaska iz Minneapolisa u Los Angeles Lakersi u 12 godina nisu bili osvojili nijedan naslov iako su igrali čak sedam finala. Šest puta bolji su bili najveći rivali Celticsi, a godinu prije njegovog dolaska žuti su morali čestitati NY Knicksima. No, rođeni pobjednik u vrlo je kratkom roku okrenuo situaciju i upravo protiv Knicksa LA je slavio svoju prvu NBA titulu.

Nakon odigranih devet utakmica te sezone umirovila se legenda Lakersa Elgin Baylor, no odlazak fantastičnog krila u zasluženu mirovinu još je više akceleriralo momčad predvođenu dominantnim centrom Wiltom Chamberlainom i sjajnim bekovskim parom Jerryjem Westom i Gailom Goodrichem (u petorci su još bili krila Happy Hairston i Jim McMillan, a na klupi LeRoy Ellis, John Trapp, Pat Riley, Jim Cleamons, Flynn Robinson i Keith Erickson). West je imao 34 godine, Chamberlain 35, ali fizički su bili u dovoljno dobrom stanju da u razdoblju od 65 dana nanižu 33 pobjede i pokažu Americi da su Lakersi spremni za penjanje na tron. I taj je niz morao stati, što se dogodilo protiv tada aktualnih NBA prvaka Milwaukee Bucksa i njihove velike zvijezde Kareema Abdula Jabbara koji će kasnije s Lakersima osvojiti još pet naslova kao dio 'showtimea' iz osamdesetih.

Svoj trud Lakersi su oplodili i tijekom doigravanja. Bez poraza su prošli Chicago, u finalu Zapada zaustavili su Buckse i Kareema sa 4:2, a u velikom finalu su izgubili prvi dvoboj protiv Knicksa da bi nanizali četiri pobjede i donijeli prvi naslov u Los Angeles. Jerry West izabran je u prvu, Wilt Chamberlain u drugu petorku lige, a obojica su bili dio idealne obrambene postave. Najbolji strijelac momčadi bio je Gail Goodrich, a Bill Sharman trener godine.

Sezonu poslije Knicksi su im se osvetili u finalu i novi naslov morali su čekati do 1980, ali rekord od 33 uzastopne pobjede, kako vrijeme protječe, sve više dobiva prefiks - vječan.

Kratka priča o prvom NBA naslovu u LA-u i seriji koja još nije nadmašena