bivši izbornik

Slaven Bilić otvoreno je komentirao šanse Hrvatske na SP-u u Katru, a posebno je istaknuo jednu važnu činjenicu

  • I.Ž.
  • Zadnja izmjena 07.11.2022 06:37
  • Objavljeno 07.11.2022 u 06:37
Bionic
Reading

Bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić (54) je u razgovoru za HRT najavio SP u Katru, posebno se osvrnuo na šanse hrvatske reprezentacije, a dotakao se i SuperSport HNL-a

Hrvatska je reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Katru u skupini s Marokom, Kanadom i Belgijom, a 'vatreni' prvu utakmicu igraju 23. studenog protiv Maroka (11 sati). Nakon toga 27. studenog od 17 sati igramo protiv Kanade, a 1. prosinca (16 sati) na rasporedu je susret s Belgijom.

Kako bivši izbornik Slaven Bilić (54) vidi šanse ove reprezentacije na SP-u na kojem 'vatreni' brane srebro iz Rusije 2018. godine.

'Hrvatska može puno! Englezi su me to pitali neki dan, nikad nas velike nacije ne ubrajaju u favorite, to je rezervirano za njih. Ali ne sjećam se kad je Hrvatska dočekala veliko natjecanje da je realno... Plasirao si se na SP pa na Final Four Lige nacija pa je izašlo par bitnih mladih igrača na pozicijama gdje nam je trebalo. Pa vezna linija od koje nije bolja nijedna druga, naprijed, na krilima isto jako dobri... I Vlašić je u Torinu na iznimnim visinama što se tiče kvalitete. Sve štima, sve je dobro. Vođeni smo odlično, atmosfera je sjajna', rekao je Slaven Bilić u razgovoru za HRT te nastavio:

'Dvije će pozicije odlučiti kako će 'vatreni' proći u Katru - golman i špica. Ladić '98., neće se naljutiti, nije bio na papiru jedan od najboljih na svijetu, ali je bio jedan od najboljih na Svjetskom prvenstvu. Svi pamtimo golove Davora Šukera, ali sjetimo se obrane protiv Japana, protiv Njemačke, Nizozemske. Pa Suba u Rusiji. Livaković, koji je branio super, mora biti protagonist. Špica? Niti jedan od njih nema sve na visini zajedno, ali su različiti. Livaja je igrač i golgeter. On voli ići okolo, zna se izvući, zna ugasiti protivnika i vratiti ga 10 metara dolje, ali daje centarforske golove. Svaki centaršut, on je u petercu. Kramarić ima težinu koju mu nitko ne može oduzeti. On ima papir, ima kvalitetu, iskustvo velikih utakmica i velikog natjecanja. Budimir ima iznimne kvalitete, Bruno Petković ima strašne kvalitete... Stoperi? Neću u detalje, imamo iskustvo u Vidi i Lovrenu koji igraju jako kompetitivnim klubovima, AEK-u i Zenit, tamo moraš pobjeđivati, ali stojiš na centru. Imaš i ove mlade koji su se pojavili, Gvardiol, Šutalo, Erlić, to je fenomenalno. Ne za budućnost, nego za danas!'

Osvrnuo se Bilić i na protivnike u našoj skupini...

'Belgija? Nije Hazard to što je bio, pa ni Lukaku koji se navodno ozlijedio. Nema više Vertonghena, Alderweirelda, Kompanyja, Fellainija... Ima nekih novih, ali nije Belgija što je bila. Još je odlična, ima De Bruynea, odličnog golmana... Maroko je sigurno dobar, mijenjao je izbornika, nažalost po Vahu. Imaju par top igrača, ne vjerujem da itko igra u Maroku, to su igrači koji uglavnom igraju u Francuskoj, Italiji pa i Engleskoj, Španjolskoj. Kanada ima zanimljivih igrača, ima brzinu. Lille, Bayern... Ha, čuj, Svjetsko prvenstvo je Svjetsko prvenstvo. Teška je svaka utakmica, pa i u Championshipu. Ali imamo znanje, iskustvo i rutinu i na terenu i izvan njega', zaključuje Slaven Bilić koji se osvrnuo i na sezonu u SuperSport HNL-u:

'Dinamo je najbolji, OK. Mi iz Dalmacije nadali smo se da će Hajduk smanjiti razliku, da će biti kompetitivniji nego što je bilo lani, ali Dinamo igra kvalitetno ako maknemo ovih zadnjih par utakmica, došlo je do zasićenosti koja je morala doći. Dinamo je HNL odigrao izvanredno i time smanjio, ranio nade Hajduka i Osijeka. Najbolji je dosad, još to nije gotovo. Hajduk više mora gledati sebe i svoje utakmice nego kolika je razlika. Ako napreduješ, onda će se ta razlika smanjiti', završio je Slaven Bilić analizu za HRT.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal