RASPRAVA NA TRIBINI.HR

Slaven Bilić je dobar trener, ali mora otići!

29.03.2012 u 14:00

Bionic
Reading

O liku i djelu Slavena Bilića svakog dana se spredaju razne priče. Dok neki smatraju da je njegovo vrijeme odavno prošlo, neki zazivaju njegov ostanak na klupi hrvatske nogometne reprezentacije

Mac316

Jedna Njemačka je posjela na klupu Özila kad ga nije išlo početkom sezone u Realu, jedna Španjolska je otpilila Torresa iako čovjek igra (ali ne zabija), a mi stavljamo na teren jedne te iste napadače koji u Šahtaru i Bayernu nisu skupili dvije utakmice odigrane zaredom, a na klupi gleda glavni golgeter Rangersa i sad Evertona, dok standardni bundesligaš Petrić lovi prijenose na satelitu.

Zucchero

Neplasiranje na Svjetsko prvenstvo te olakotno shvaćanje Engleza, u stilu ma već smo mi njih dva puta dobili, a Englezi jedva čekali priliku za osvetu i nisu se uopće pripremali za prolaz skupine. Ostali protivnici, ništa ih nije zanimalo, nego samo kako natrpati što više komada Hrvatima (ovo znam iz pouzdanih izvora). Njih je ono ispadanje uistinu boljelo i tu je stvar nekog ponosa. I tu je Bilić zakazao, a ispadanje je konačni rezultat tog kiksa.

Otkada je preuzeo dužnost izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, Slaven Bilić je u središtu zanimanja sportske javnosti. No kako mu se bliži kraj ugovora, sve su žešće rasprave treba li ostati ili otići s mjesta izbornika.

Upravo na tu temu je na Tribini.hr otvorena žustra rasprava. Neki smatraju da je dosad napravio dobar posao, neki mu zamjeraju što nije otišao ranije.

'Bilić je po meni dobar trener, ali jednostavno previše neiskusan da bi se nosio s problemima koji dolaze kada si ovako dugo uz jednu te istu ekipu, a pogotovo zato što s njom imaš jako malo doticaja. Rijetki su slučajevi da se na kormilu bilo koje jače reprezentacije trener zadržava u nekoliko ciklusa i to je s razlogom tako', napisao je Sthagon, s kojem se slažu još neki.

'Bilić nije u potpunosti kriv za lošu igru reprezentacije. Ljudi, budimo realni, otišla su braća Kovač koja su bila srce naše reprezentacije i tu je počeo kolaps. Vjerujem da je Bilić dobar trener koji će u budućnosti nešto napraviti s nekim klubom', smatra Zolee, dok Duje_kh tvrdi:

'Problem hrvatskog nogometa nije u Biliću, ipak smo mi 10. nogometna reprezentacija svijeta, problem je možda u tome što pet godina nismo izbacili svjetsku nogometnu klasu, što nam mlađe selekcije godinama nisu nastupale na ozbiljnijim natjecanjima, što nam je liga namještena, sudačka organizacija inkriminirana, a nogomet pred financijskim kolapsom.'

Za razliku od gore navedenih, ima onih koji smatraju da je Bilić već odavno trebao napustiti kormilo hrvatske reprezentacije.

'Gospodin Bilić je trebao napustiti reprezentaciju nakon ispadanja protiv Turske 2008. Nakon toga reprezentacija jednostavno više nije što je bila i potratili smo tri godine jedne kvalitetne generacije', kaže Bruncek, s kojim se slaže i Oskotok

Neki pak smatraju da je Slaven Bilić izgubio konce.

'Zadnja dobra utakmica reprezentacije pod Bilićem je ona kada smo izgubili od Turske u četvrtfinalu, a nakon toga nastupilo je pražnjenje. Nešto slično Hrvatska je već doživjela i u rukometu. Nakon nekoliko uzastopnih naslova u rukometu svi su postali prevelike igračine i trener je izgubio konce', napisao je Sthagon

A tko bi mogao biti Bilićev nasljednik?

Cico Kranjčar je napravio ogroman uspjeh s Crnom Gorom i digao je do nezamislivih visina s puno slabijom momčadi nego što je ima hrvatska reprezentacija. Još jedna domaća opcija je Branko Ivanković, koji se s Dinamom prošetao prvenstvom i kupom (to nije toliko ni teško, ali nije ni za odbaciti), koji je s Iranom izborio Svjetsko prvenstvo 2006. i osvojio prvenstvo Kine 2010. sa Shandondgom. To su jedine dvije kvalitetne opcije hrvatskih trenera koji imaju neke rezultate i potrebno iskustvo iza sebe.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!

183649,183737,184610,182000