NEMA OPROSTA

Skandal trese španjolski sport, a utučeni svjetski rekorder tvrdi: Nisam kriv

08.02.2024 u 07:43

Bionic
Reading

Osvajača svjetske srebrne medalje na 5.000 metara Španjolca Mohameda Katira privremeno je suspendirala Jedinica za integritet sportaša jer je propustio tri doping testa u prošloj godini

"Danas mi je Jedinica za atletski integritet (AIU) nametnula privremenu suspenziju zbog onoga što smatraju kršenjem pravila koje proizlazi iz tri neuspjeha u određivanju lokacije u zadnjih 12 mjeseci", rekao je Katir u izjavi poslanoj španjolskim medijima.

Španjolski atletski savez (RFEA) je, "nakon što je primio službenu obavijest o otvaranju postupka", "suspendirao licencu sportaša", ponavljajući "svoj čvrsti stav protiv dopinga u sportu".

Mohamed Katir potvrđuje da nije kriv za "slučaj kršenja pravila o dopingu za korištenje zabranjenih supstanci ili metoda" i da nije "izbjegao antidopinške kontrole - doping izvan natjecanja".

Katir je rekao da je u proteklih nekoliko mjeseci bio podvrgnut velikom broju doping testova urina i krvi izvan natjecanja "bez ikakvih problema s njegove strane".

Sportaši moraju prijaviti svoje boravište kako bi bili podvrgnuti nenajavljenim testovima izvan natjecanja. Tri opomene rezultiraju kršenjem podataka o boravištu.

Ovaj 25-godišnjak je svjetski rekorder na 3.000 metara u dvorani i europski rekorder na 5.000 metara na otvorenom. Osvojio je srebro na 5.000 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu prošle godine u Budimpešti, a broncu na 1.500 metara na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu u Oregonu godinu dana ranije.