FORMULA 1

Sin ruskog milijardera i Putinovog bliskog prijatelja izbačen iz momčadi, Haasu ne trebaju ni on ni očev novac

05.03.2022 u 13:12

Bionic
Reading

Ruski vozač Nikita Mazepin otpušten je od strane Haasovog tima zbog invazije njegove zemlje na Ukrajinu. Tvrtka sa sjedištem u SAD-u također je raskinula ugovor sa glavnimg sponzorom, ruskom kemijskom tvrtkom Uralkali

Uralkali je u suvlasništvu Mazepinovog oca milijardera Dmitrija, bliskog suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, preko njegove tvrtke Uralchem, javlja BBC-ov novinar Andrew Benson.

Među vozačima koji bi mogli zamijeniti Mazepina spominju se Pietro Fittipaldi, indijski vozač Formule 2 Jehan Daruvala i Australac Oscar Piastri, aktualni prvak F2.

Haas je u svom priopćenju naveo:

'Kao i s ostatkom zajednice Formule 1, momčad je šokirana i ožalošćena invazijom Ukrajine i želi brz i miran završetak sukoba.'

Mazepinov odlazak iz F1 očekivao se otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. veljače. Naime, njegov otac Dmitrij Mazepin bio je jedan od brojnih vodećih ruskih biznismena pozvanih na sastanak s Putinom u Kremlj nekoliko sati nakon početka invazije.

Haas je prvi dan invazije prebojao svoje automobile i uklonio boje ruske zastave.

FIA je kao upravno tijelo motosporta zabranila ruskim vozačima sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima. Ostavila im je mogućnost nastupa uz dva uvjeta: da se natječu kao neutralni sportaši i da potpišu dokument kojim se slažu da neće podržati invaziju.