nezaobilazna destinacija

Šibenik postao nautičko središte svijeta - D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo u punom jeku

06.06.2019 u 15:28

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana Šibenik je postao središte okupljanja najboljih svjetskih nautičara i to zahvaljujući šestodnevnoj regati D-Marin ORC Svjetskog prvenstva, čiji su domaćini marina D-Marin Mandalina, Jedriličarski klub Val i Grad Šibenik. U povijesni grad Šibenik je tako doveo oko 1.000 jedriličara i 110 posada što je Hrvatsku ponovno svrstalo na sam vrh najpoželjnijih nautičkih destinacija

Svjetsko prvenstvo svoj je službeni početak obilježilo u nedjelju 2. lipnja, nakon čega je u ponedjeljak odmah krenuo i prvi start te prvo navigacijsko jedrenje regate. Šibenčani i njihovi gosti će u spektakularnim prizorima jedrilica moći uživati još do sutra. Više tisuća ljudi – natjecatelja, sudaca, novinara, ali i turista, okupilo se ovih dana kako bi svjedočili prekrasnim prizorima jedrilica na Jadranskom moru. Svi zainteresirani imaju priliku jedrilice pogledati i izbliza jer su, osim u marini D-Marin Mandalina, vezane i na šibenskoj rivi.

Sportski dio natjecanja uključuje osam jedrenja i dva navigacijska jedrenja, a klasično se jedri i oko oznaka, dok će se svečana ceremonija proglašenja pobjednika održati u marini D-Marin Mandalina u subotu 8. lipnja. Jedriličarski klub Val pobrinuo se za cjelokupnu organizaciju prvenstva te osigurao logističku podršku na najvišoj razini.

Među svjetskim jedriličarskim profesionalcima su i brojni domaći jedriličari, ukupno 16 hrvatskih posada. Među njima su i televizijska urednica Zrinka Grancarić, članica posade broda Gringo, hrvatski Olimpijac Mate Arapov, skiper broda Nube, hrvatski jedriličar Karlo Kuret, vlasnik i skiper broda One te predsjednik Udruge ORC jedriličara Luka Šangulin s brodom X-Cite.

Ovo nije prvi puta da je Šibenik domaćin svjetskim regatama. Ovaj grad već se ranije dokazao kao idealno mjesto za održavanje jedriličarskih sportskih natjecanja pa je tako ovo četvrta godina zaredom da D-Marin na destinaciju dovodi vrhunske svjetske jedriličarske klase čime šibenska regija postaje neizostavan dio kalendara međunarodnog jedrenja.

D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo još je jedan razlog zašto je Šibenik nezaobilazna destinacija ove sezone, a ukoliko još niste - stignete biti dio ove priče sve do subote kad je planirana ceremonija proglašenja pobjednika prvenstva koja će se održati u marini D-Marin Mandalina.