PIŠE SE POVIJEST U AREU

Shiffrin izjednačila apsolutni rekord u utrci na kojoj je Zrinka podsjetila na čudesnu vožnju Janice

10.03.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Američka skijašica (28) Mikaela Shiffrin pobjednica je veleslaloma u švedskom Areu. Obje hrvatske predstavnice Zrinka Ljutić i Leona Popović ostale su bez bodova

Shiffrin je stigla do 86. pobjede u Svjetskom kupu čime je izjednačila apsolutni rekord Šveđanina Ingemara Stenmarka. Do danas je osvojila tri olimpijske medalje (dva zlata), 14 svjetskih odličja (sedam zlata), u Svjetskom kupu ima spomenutih 86 pobjeda (52 pobjede u slalomu, 20 u veleslalomu, pet u superveleslalomu, tri u spustu, dvije u paralelnom slalomu, tri u paralelnim gradskim utrkama, te jednu u alpskoj kombinaciji) i 135 postolja. Veliki kristalni globus za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu osvojila je ove godine peti put.

Kao uzor u skijanju često je puta isticala našu Janicu Kostelić.

'Obožavam je još otkako sam imala pet godina, kada nisam ni znala koga gledam, ali sam zapamtila nju i Anju Pärson jer su najčešće pobjeđivale. Kada sam počela razumijevati skijanje, Janicu sam još više zavoljela jer je imala najbolju tehniku u povijesti', jednom je rekla Mikaela, a sada je upravo ona uzor novim mladim nadama koje dolaze.

Pobjedom u Areu, na predzadnjem veleslalomu sezone, Shiffrin je osigurala i mali Kristalni globus u disciplini, a 15. u karijeri, te bi mogla oboriti Stenmarkov apsolutni rekord u subotu, kada se u švedskom skijalištu vozi slalom.

Amerikanka je slavila s 64 stotinke bržim vremenom od Talijanke Federice Brignone, dok je treća bila Šveđanka Sara Hector (+0.92).

Što se tiče našh predstavnica, Ljutić je sa startnim brojem 44 izborila drugu vožnju i to tako što je podsjetila na Janicu Kostelić. Naime, mlada Zagrepčanka ostala je bez štapa u gornjem dijelu staze, ali je nastavila i kroz cilj prošla kao 28. Nažalost, drugi lauf nije završila. Popović nije ušla u drugu vožnju, krenula je kao 54. i završila prvu vožnju na 46. poziciji...

U poretku veleslalloma Shiffrin ima nenadoknadivih 700 bodova ispred Slovakinje Vlhove (486), dok u ukupnom poretku Shiffrin vodi s 1928 bodova, opet ispred Vlhove (1025).

Zadnji veleleslalom sezone vozi se u sljedeću subotu na završnici u Soldeu.

POBJEDE U SVJETSKOM KUPU

  • 86 - Mikaela Shiffrin (SAD), Ingemar Stenmark (Šve)
  • 82 - Lindsey Vonn (SAD)
  • 67 - Marcel Hirscher (Aut)
  • 62 - Annemarie Moser-Proll (Aut)
  • 55 - Vreni Schneider (Švi)
  • 54 - Hermann Maier (Aut)
  • 50 - Alberto Tomba (Ita)...