DOBRA STARA VREMENA

[FOTO] Fotografija Janice i Ivice otprije 30 godina izaziva posebne emocije; prisjetite se legendarne izjave Ante Kostelića

10.03.2023 u 11:10

Bionic
Reading

Janica i Ivica Kostelić prije 30 godina na Medvednici - fotografija je to koja budi posebne emocije i podsjeća koliko su nas u prošlosti veselili svojim rezultatima, a koji se i danas pamte

Svi koji prate hrvatski sport znaju što su sve prošli Janica i Ivica da bi došli do senzacionalnih rezultata u alpskom skijanju. Njihov otac Ante kao male ih je preusmjerio u pojedinačni sport, u kojem neće ovisiti o suigračima. Izabrao je skijanje, u čemu Hrvatska nije imala gotovo nikakvu tradiciju, a kamoli uspjeha na svjetskoj razini.

Njihovi treninzi bili su 'spartanski', a uvjeti na rubu, jer nije bilo novca za hotele i restorane - spavali su u šatorima, zameteni snijegom, jeli su se domaći špek, sir i luk, svakako su se snalazili, a otac i trener Ante bio je pravi čarobnjak u pronalaženju financijskih sredstava kako bi odlazili na destinacije izvan Lijepe Naše na kojima je bilo snijega.

U karijeri su prošli i ono najgore za svakog sportaša – ozljede. Svatko od njih je imao preko deset operacija, kirurzi su s obitelji Kostelić imali pune ruke posla, a i s takvim načetim koljenima uspjeli su ostvarili uspjehe za pamćenje.

Janica je osvojila šest olimpijskih medalja, četiri zlata i dva srebra, po čemu je najuspješnija alpska skijašica u povijesti Igara, uz to je pet puta bila svjetska prvakinja. Tri je puta podigla i Veliki kristalni globus za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu te se u tome natjecanju 55 puta penjala na postolje, od toga na ono najviše 30 puta. Pobjeđivala je u svim tadašnjim disciplinama (slalom, veleslalom, super-G, spust, kombinacija).

  • +9
Janica i Ivica Kostelić Izvor: Profimedia / Autor: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

Ivica je osvojio četiri olimpijska srebra, a na SP-u je upotpunio kolekciju jer ima po jedno zlato, srebro i broncu. Svjetski kup je osvojio 2011., a u tome natjecanju bio je 60 puta među prva tri te najbrži u 26 navrata.

I zato ova fotografija Janice (11) i Ivice (13) na treningu Cro Ski Teama na Medvednici iz 1993. budi posebne emocije. Otac i trener Ante Kostelić Gips zamolio je autora fotografije da snimi njegovu djecu uz komentar: 'Buš videl, jednog dana bu nekaj od njih.'

Zanimljivo, na današnji dan prije točno 10 godina Ivica je ostvario zadnju pobjedu u Svjetskom kupu, a bilo je to na slalomu u Kranjskoj Gori.