MALE RITMIČKE GIMNASTIČARKE

Šest sati treninga dnevno za 2,5 minuta nastupa

  • Autor: B. Vukina
  • Zadnja izmjena 19.05.2011 19:18
  • Objavljeno 19.05.2011 u 19:18
Sve_poput_jedne

Sve_poput_jedne

Izvor: tportal.hr / Autor: Branko Vukina

Šest sati svakodnevnih treninga za nastup od dvije i pol minute, toliko vježbaju hrvatske juniorke, koje će prvi put nastupiti u grupnim vježbama na Europskom prvenstvu

Kad vidiš ritmičarke, pomisliš: ‘Pa kako uspijevaju izvesti sve to, neće li kralježnicu slomiti?’ ‘A njima je to uobičajena vježba’, nasmije se trenerica Tihana Ujević, koja s kolegicom i imenjakinjom Tihanom Milas Bezjak vježba članice hrvatske juniorske reprezentacije u ritmičkoj gimnastici, koje će od 27. do 29. svibnja sudjelovati na 27. Europskom prvenstvu u Minsku. Bit će to prvi nastup hrvatskih predstavnica u juniorskim grupnim vježbama na kontinentalnoj smotri.

Riječ je, dakle, o pionirskom pothvatu. Osim reprezentacije Hrvatske, u Minsku će još debitirati selekcije Portugala i Srbije. Sudjelovanje na tom natjecanju u juniorskim grupnim vježbama potvrdile su i izabranice Španjolske, Slovačke, Litve, Azerbajdžana, Estonije, Italije, Mađarske, Finske, Bugarske, Švicarske, Norveške, Bjelorusije, Austrije, Velike Britanije, Poljske, Izraela, Rusije, Njemačke, Ukrajine i Letonije. Posljednjih sezona odličja na kontinentalnim smotrama osvajale su juniorke iz Rusije, Bjelorusije, Italije i Azerbajdžana.

Članice hrvatske reprezentacije u juniorskim grupnim vježbama su iz Zagreba, iz klubova Leda i Zagreb. Nadja Grozdanić (rođena 1996), Lucija Juranić (1997), Sara Troje (1997), Petra Ribarić (1998), Leonarda Kunštić (1997) i Petra Tokić (1997) počele su zajedno vježbati u siječnju, i to šest puta u tjednu po tri sata. Posljednja dva tjedna, međutim, vježbaju po šest sati na dan. U petak, 27. svibnja, u Minsku će nastupiti 17, a dan poslije, u subotu, šeste po redu. Nastup traje dvije i pol minute! Odreda su odlične učenice, ali sad, u doba intenzivnih treninga, ne idu na nastavu.

Branko Vukina

Branko Vukina

Izvor: tportal.hr / Autor: Branko Vukina

Zar doista moraju tako mnogo vježbati?
‘Nema druge, tko želi sudjelovati na velikim natjecanjima, šestosatno svakodnevno vježbanje se podrazumijeva’, naglašava trenerica Tihana Ujević.

Hrvatske ritmičarke u Minsku će nastupiti uz glazbu iz filma 'Avatar'. ‘Nekoć, u doba početka ritmičke gimnastike, natjecateljice su vježbale uz živu klavirsku pratnju’, podsjeća Tihana Ujević.

Kad je najbolje početi se baviti ritmičkom gimnastikom?

‘Pa, s pet ili šest godina’, napominje Tihana Ujević.

Ritmičku gimnastiku mnogi nazivaju i tinejdžerskim sportom, no danas ima i ritmičarki koje se uspješno natječu i sa 24 i 25 godina.

‘Prestanak bavljenja ritmičkom gimnastikom na pragu punoljetnosti ili koju godinu kasnije ne mora značiti i kraj bavljenja sportom. Naprotiv, bavljenje ritmikom često je odlična baza za bavljenje nekim drugim sportom’, prisnažuje Tihana Ujević.

Ritmičarke i njihove trenerice zahvalne su nastavnicima na razumijevanju, a Hrvatskom gimnastičkom savezu i Tehničkom odboru ritmičke gimnastike na čelu s izbornicom Svitlanom Sergijenko na potpori. Osim njih, u Minsk će još otputovati Mirjana Sekovanić (rođena 1995), koja će nastupiti u seniorskoj konkurenciji te fizioterapeut Tomislav Bučanac i sutkinja Mirjana Starčević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!