POKREĆE SE

Sergej Bubka podržava projekt atletskog centra u Splitu

16.12.2014 u 18:47

Bionic
Reading

U utorak je u Splitu boravio jedan od najslavnijih atletičara svih vremena i potpredsjednik Svjetske atletske federacije (IAAF) Ukrajinac Sergej Bubka, čiji utjecaj novoizabrani predsjednik HAS-a Ivan Veštić planira iskoristiti u realizaciji projekta izgradnje atletskog centra "Ruža Hrvatska"

Potpredsjednik Svjetske atletske federacije (IAAF) i jedan od najboljih atletičara svih vremena Ukrajinac Sergej Bubka u utorak je u Splitu prisustvovao prvoj svečanoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog atletskog saveza na kojoj je predstavljen sportsko-stambeno-poslovni projekt Atletskog centra "Ruža Hrvatska" koji će niknuti na mjestu sadašnjeg Parka mladeži.

Bubka je podsjetio kako je u Split prvi put došao davne 1990. godine na Europsko prvenstvo. Izrazio je svoje zadovoljstvo dolaskom u Split i rekao da mu je iznimno drago da se u Splitu može pojaviti u funkciji potpredsjednika Svjetske atletske federacije.

"Drago mi je ako mogu pomoći kraljici sportova - atletici. Čestitam predsjedniku HAS-a Ivanu Veštiću, ali i novoizabranim članovima izvršnog odbora. Za razvoj su potrebne tri strane - Ministarstvo, Savez i Federacija. Sutra ćemo se zbog tog razloga svi susresti", rekao je Bubka.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar objasnio je kako su investitori projekta braća Jozo i Slaven Žužul i RNK Split, da su idejni projekti gotovi i da se radi o javno-privatnom partnerstvu. Predviđa se kako će sve dozvole biti gotove do kraja 2015. godine, a gradnja bi trebala započeti u 2016. godini. Zamišljeno je da se sadašnji Park mladeži obnovi i modernizira, te poveća broj gledatelja sa sadašnjih 5000 na 9000 mjesta s izvlačećom tribinama. Obnovit će se tartan staza koja će imati osam traka, a bit će izgrađen i atletski tunel dužine 110 metara.

Kako se moglo čuti, osim obnove stadiona izgradit će se i objekti veličine 10.000 kvadrata u kojima će biti ukupno 283 stana, četiri etaže garaža s 4100 mjesta, kao i hotel s 94 sobe koje će imati pogled na stadion i tako formalno tvoriti tribine.

"Želimo zahvaliti Sergeju Bubki i tražimo njegovu pomoć u projektu stadiona, ali i u projektu Atletika za djecu, te pri dobivanju dijela financijskih sredstava IAAF-a. On nam može pomoći da nam Svjetska federacija bude referenca u pokušaju dobivanja novčanih sredstava od raznih institucija. Jedan od projekata je i izgradnja atletske staze u Vukovaru. Krajnji cilj je da dobijemo akreditirani svjetski trening centar i da se time trajno upišemo u svjetsku atletsku kartu, a Bubka je šef svjetskog atletskog razvojnog programa", kazao je novoizabrani predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.