mandžo i raketa

Senzacija iz Engleske; ova dva Hrvata stižu na 'otok' kao spasitelji posrnulog Manchester Uniteda

28.09.2019 u 11:24

Bionic
Reading

Nakon prvih šest kola engleskog prvenstva Manchester United ima dvije pobjede, dva remija i dva poraza. Svima je jasno kako je pred 'crvenim vragovima' još jedna neizvjesna i frustrirajuća sezona u kojoj će teško parirati konkurentima kao što su ljutiti gradski protivnik City, pa najmrskiji Liverpool te oni iz 'zlatne lige' velikana kao što su Arsenal, Chelsea, Tottenham...

Realnost je takva da Manchester United na čelu s trenerom Ole Gunnarom Solskjaerom (ako uopće preživi na klupi do zimskog prijelaznog roka!) mora odmah krenuti u potragu za pojačanjima.

Ponovno su ozljede desetkovale United, Solskjaer u ovom trenutku praktički ne može računati na osam do deset igrača+, a sve se to osjeti na rezultatu. Norvežanin je igračka legenda kluba, prošle je sezone uspio razdrmati usnulu momčad, ali sad kod gazda 'crvenih vragova' ima sve manje kredita. Traže se konkretni rezultati, a ako ih neće biti, neće biti ni Solskjaera na klupi.

Tako su se engleski i španjolski mediji već sada raspisali kako je Solskjaer krenuo u ofenzivu i svoje je napore u potrazi za pojačanjima fokusirao na vezni red i napad, mjesta su to gdje je United skroz tanak, posebice u napadu nakon prodaje Lukakua i Sancheza.

Prvi izbor je i dalje naš Mario Mandžukić koji je nepoželjni višak u Juventusu, a još je i ranije bio na popisu želja. Dojam je kako se mora dogoditi neko svjetsko čudo da Mandžo u siječnju u dresu Manchester Uniteda ne istrči na Old Traffordu! Da, uvjereni su u to oni bliski klubu kojemu treba napadač Mandžine klase i iskustva. I to odmah!

No, kako se sada čini, Mandžukić neće biti jedini Hrvat u momčadi Uniteda. Solskjaer će svoj posao i obraz Manchester Uniteda kojeg vodi pokušati spasiti baš na 'hrvatski pogon'! Norvežanin vidi iskusne Hrvate kao spasitelje 'crvenih vragova' te je od čelnika zatražio budžet kako bi mogao otvoreno pregovarati s Barcelonom oko dovođenja nikog drugog do - Ivana Rakitića!

Tako Mirror donosi 'kombinacije' prema kojima bi Rakitić, koji je sve nezadovoljniji u Barceloni i ne želi 'roba' u trgovini kojom Barca želi vratiti Neymara, vrlo rado došao u United. Raketa je još ranije kategorički odbio odlazak u PSG, ali i u Juventus, navodno jer mu nisu željeli jamčiti mjesto u prvih 11.

U Unitedu bi gotovo sigurno imao 'zacementirano' mjesto u prvoj postavi jer 'crveni vragovi' u veznome redu imaju previše trkača i razbijača, a od kreativaca je tu tek Juan Mata... Rakitić bi ovoj momčadi Unitieda doslovno bio spas.

  • +9
Mario Mandžukić u dresu Juventusa Izvor: EPA / Autor: ALESSANDRO DI MARCO

Još i više kad bi uz sebe imao Marija Mandžukića kojeg bi mogao 'hraniti' loptama. United je ostao na jednoj 'čistoj' špici, 17-godišnjem Greenwoodu koji je sjajan, ali se jednostavno ne može nositi s izazovima u prvenstvu. Dečko je premlad za toliki pritisak i konkurenciju, treba imati nekog iskusnog uz sebe.

Ima li boljeg od Marija Mandžukića? Možda i ima, ali u ovom trenutku Mandžo je idealan za ovu ulogu - da na svojim leđima nosi napad Uniteda, te u isto vrijeme 'odgaja' i školuje mlade igrače koji će stasati uz njega. Baš ga tako i vidi Ole Gunnar Solskjaer, jer Mandžukić ima još barem dvije jake sezone u nogama, taman dok stasaju golobradi napadači 'crvenih vragova'. No, ono što je važnije - Solskjaer u Mandži vidi neku vrstu Zlatana Ibrahimovića. Iskusnog igrača koji će svojom energijom na terenu i izvan njega pokrenuti momčad, razdrmati suigrače, dati im poticaj svojim primjerom i podići samopouzdanje!

  • +6
Hrvatski nogometaš Ivan Rakitić Izvor: EPA / Autor: KIYOSHI OTA

I tako se vraćamo na početak, već ove zime na 'otok' stižu dva Hrvata kao spasitelji posrnulog Manchester Uniteda. Možda je još prerano slaviti, ali gotovo je sigurno da će barem jedan - ili Mario Mandžukić ili Ivan Rakitić - a možda i obojica, zaigrati u dresu 'crvenih vragova'!