SPORTSKI PSIHOLOG

Seks za vrijeme Eura; ovo je najbolji mogući savjet za Čačića!

10.06.2016 u 12:56

Bionic
Reading

Hoće li Ante Čačić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, zabraniti posjete djevojaka, zaručnica i supruga naših igrača u kampu u Deauvilleu, nije poznato. Uoči prve utakmice Hrvatske (s Turskom, nedjelja, 15 sati) za mišljenje smo upitali sportskog psihologa Amira Zulića, a on je dao sjajan savjet našem izborniku

Željezna disciplina i stroga karantena kod profesionalnih sportaša često znaju izazvati kontraefekt. Međutim, kod nekih je trenera to itekako pomoglo. Najbolji primjer je Miroslav Ćiro Blažević, a on je 1998., kada je Hrvatska bila treća na svijetu, strogo branio posjete supruga i djevojaka stožeru reprezentacije.

Tema 'dopustiti seks igračima ili ne za vrijeme velikih natjecanja' stoga je uvijek posebno zanimljiva…

Na pitanje je li za vrijeme Eura našim nogometašima dopušten seks, Čačić je odgovorio 'vjerojatno ne', čime je očito želio poslati poruku svojim igračima da u kampu neće vladati željezna disciplina.

'Čini mi se da je najbolje prepusti igrače svojim navikama. Ukratko, za igrače nikada nije dobro izbacivati ih iz kolotečine i rutine na kakvu su navikli tijekom sezone', kazao je za tportal.hr sportski psiholog iz tvrtke Ponder Amir Zulić.

Na pitanje je li karantena ili bolje rečeno potpuna izolacija dobra za profesionalne sportaše, Zulić kaže:

'Iskreno, karantena nema smisla ako se ne radi uvijek i ako svi igrači nisu navikli na nju. To možemo sagledati iz perspektive kako je svaka promjena manje dobra jer stavlja naglasak na utakmicu koja je pred njima i samim time se pojačavaju važnost utakmice i nervoza. Tada je moguće povećanje stresa, što nije dobro. Primjer zašto se sportaši puno bolje osjećaju na treninzima je dovoljan dokaz. Na treninge su navikli, znaju što trebaju raditi i potpuno su opušteni, a ljudi inače vole kad se osjećaju sigurno i kada osjećaju da postoji rutina.'

Dakle nameće se zaključak kako ne bi bilo loše da izbornik Čačić dopusti našim igračima da se za vrijeme slobodnih dana vide sa svojim djevojkama, zaručnicama i suprugama?

'Žena daje muškarcu sigurnost i ta zajednica muškarca i žene svakako daje dobar osjećaj čovjeku. Međutim, kada je seks u pitanju, svi igrači, pogotovo oni koji su u klubovima skupo plaćeni, imaju svoje navike i sigurno znaju što je najbolje za njih. Primjer bivšeg NBA igrača Dennisa Rodmana, kojem tadašnji trener Chicago Bullsa Phil Jackson nije mijenjao navike, sve govori. Bullsi su tri puta u nizu bili NBA prvaci, a Rodman, koji je bio poznat po noćnim izlascima, vrlo važan igrač i uvijek najborbeniji na terenu. Ima puno takvih primjera, a svi treneri jako dobro znaju kako je svaki igrač drukčiji ili, bolje rečeno, svi su specifični na svoj način', završio je Zulić.

Ako ova razmišljanja našeg uspješnog sportskog psihologa Amira Zulića nekako dođu do Čačića, nema sumnje da će drukčije gledati na ovu tabu temu. Po talentu i po imenima najjača Hrvatska ikad ima sve što je potrebno da u Francuskoj dođe do titule prvaka Europe, ali za to je potrebno malo sreće, malo hrabrosti i izbornikovo lukavstvo – barem kada su u pitanju karantena i odvajanje od ljepšeg spola. Balans je uvijek najteže naći…