OTVARA SP

Sao Paulo – veliki grad koji ćemo sigurno pamtiti

20.05.2014 u 14:51

  • +27

Stadioni na SP-u

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

Sa svojih 11 milijuna stanovnika, Sao Paulo jedan je od najvećih gradova na svijetu, a također i financijsko, sportsko te kulturno središte Brazila. U njemu će se igrati šest utakmica nogometnog SP-a, između ostalog i utakmica otvaranja u kojoj će protiv domaćina nastupiti Hrvatska

Sao Paulo je u jugoistočnom Brazilu, glavni je grad istoimene savezne države i nalazi se 70 kilometara udaljen od Atlantskog oceana. Najmnogoljudniji je grad u državi, s više od 11 milijuna stanovnika prema posljednjem popisu stanovništva. To ga čini i najvećim gradom na južnoj hemisferi te jednim od deset s najviše stanovnika na svijetu.

INFO

Osnovan: 1554. godine
Stanovnika: 11.316.419
Prosječna temperatura u lipnju: 16°C
Zanimljivost: Sao Paulo je grad Formule 1. U njemu su rođeni brojni sjajni vozači, poput Fittipaldija, Masse i Barrichella, kao i onaj najveći, Ayrton Senna. Grad svake godine organizira jednu od posljednjih utrka sezone F1, Veliku nagradu Brazila na stazi Interlagos

Sao Paulo u isto je vrijeme vrlo bogat i vrlo siromašan grad. Riječ je o financijskom središtu države, s puno stranih firmi, jakom burzom, redovitim gospodarskim manifestacijama i BDP-om od 260 milijardi dolara. S druge strane, tu je i veliko siromaštvo u favelama te jako visoka stopa kriminala zbog čega svi oni koji odlaze na Svjetsko prvenstvo moraju biti oprezni. Druga zabrinjavajuća stvar su vremenski uvjeti. Grad je poznat po nepredvidivom vremenu i čestim pljuskovima, a u lipnju se temperature vrte oko 15°C.


Sao Paulo je među kulturnim središtima Južne Amerike, s velikim brojem muzeja, izložbi, koncerata te solidnom turističkom ponudom i više od 12 tisuća restorana. U gradu živi stotinu različitih etničkih skupina, a govori se uz portugalski i brojnim drugim jezicama. Tu se nalazi i oko 35 tisuća hrvatskih iseljenika koji su sigurno vrlo zadovoljni što se u njihovom gradu otvara Svjetsko prvenstvo, a igra upravo – Hrvatska.

Sao Paulo jedno je od sportskih središta zemlje, s tri jaka nogometna kluba koji zajedno imaju 14 naslova prvaka države te također i naslove klupskog prvaka svijeta. Corinthians, Sao Paulo i Palmeiras veliki su gradski rivali, a novoizgrađena Arena de Sao Paulo pripast će Corinthiansu nakon SP-a. Na njoj će 12. lipnja 65 tisuća sretnika uživati u utakmici otvaranja između Brazila i Hrvatske te u još pet utakmica, uključujući i jedno polufinale.

Utakmice SP-a na Areni de Sao Paulo:
Skupina A: Brazil - Hrvatska (12. lipnja)
Skupina D: Urugvaj - Engleska (19. lipnja)
Skupina B : Nizozemska - Čile (23. lipnja)
Skupina H: Južna Koreja - Belgija (26. lipnja)
Osmina finala: 1F – 2E (1. srpnja)
Polufinale (9. srpnja)