EP U MALIM BAZENIMA

Sanja zlatna na 50 leđno sa svjetskim rekordom

13.12.2008 u 18:24

Bionic
Reading

Hrvatska plivačica Sanja Jovanović osvojila je naslov europske prvakinje na 50 metara leđno na EP u 25-metarskim bazenima u Rijeci isplivavši u finalu novi svjetski rekord od 26.23 sekunde.

Jovanović je za 14 stotinki popravila vlastiti svjetski rekord koji je postavila prije točno osam mjeseci na Svjetskom prvenstvu u Manchesteru.

Ovo je drugo zlato za Jovanović u Rijeci, nakon 100 leđno u petak.

Srebrno odličje osvojila je Ukrajinka Katerina Zubkova sa 26.65, a brončano Talijanka Elena Gemo sa 26.77.
'Kad sam izašla pred riječko gledateljstvo srce mi je ispalo, a na startu sam se doslovce tresla od treme. Završilo je na najbolji mogući način sa svjetskim rekordom i zlatom, dovoljno da Rijeku pamtim cijeli život', kazala je Sanja Jovanović nakon europskog zlata i svjetskog rekorda na 50 leđno.

Jovanović je isplivala u finalu novi svjetski rekord od 26.23 sekunde, te je za 14 stotinki popravila vlastiti svjetski rekord koji je postavila prije točno osam mjeseci na Svjetskom prvenstvu u Manchesteru.
Ovo je drugo zlato za Jovanović u Rijeci, nakon 100 leđno u petak, kada je oborila europski rekord, pa je Dubrovkinja neosporna vladarica leđnog stila u 25-metarskim bazenima.

'Dva zlata, europski i svjetski rekord, kako ne bih bila zadovoljna? U polufinalu sam išla 27.07, ali sam imala osjećaj da mogu puno, puno brže. Posebno se zahvaljujem treneru Dimitru Bobevu i fizioterapeutu Stevi Kuricu koji je napravio odličan posao u sat vremena između polufinala i finala. Znam da će Bobev reći da to nije bila savršena, a i sama sam svesna barem dvije greškice', kazala je odmah nakon utrke Dubrovkinja, koja će, unatoč činjenici da je za nju prvenstvo gotovo, ostati u Rijeci proslaviti naslove i rekorde.

Bobev je također primijetio te dvije pogreške, ali je primijetio da Sanja ima još ogromnog prostora za napredak, pogotovu u velikim bazenima.

'Polufinale je plivala taktički, jer smo se dogovorili da ne troši puno snage i da se čuva za finale. Bila je malo nervozna, napravila je dvije pogreške, ali ipak je uspjela srušiti svjetski rekord. No, to nije njezin kraj. Očekivao sam dobar rezultat, znao sam da je spremna plivati za rekord. Trenirala je, dala puno od sebe, pokazivala u pripremama da je maksimalno spremna, brzina joj je bila na visini, poboljšala je izdržljivost i to se isplatilo. Jedna je od najboljih leđašica svijeta u malim bazenima, a vjerujem da će biti i u velikim', kazao je Bobev.

Prije zadnjeg dana prvenstva hrvatska plivača reprezentacija ima dva zlata, jedno srebro, jedan svjetski i jedan europski, te osam nacionalnih rekorda i šest finala.

Francuz Amaury Leveaux prvi je čovjek u povijesti koji je plivao 100 metara brže od 45 sekundi, on je u finalu Europskog prvenstva u 25-metarskim bazenima u Rijeci plivao 44.94 sekundi, što je za 18 stotinki brže od njegova starog rekorda kojega je postavio u petak.

Srebrno odličje osvojio je još jedan Francuz Fabien Gilot sa 45.84, a brončano Talijan Filippo Magnini sa 46.62.
Rus Nikolaj Skvorcov osvojio je naslov europskog prvaka na 200 metara leptir na EP u 25-metarskim bazenima u Rijeci isplivavši u finalu novi svjetski rekord sa 1:50.60 minuta.

Skvorcov je bio 13 stotinki bolji od bivšeg rekorda Francuza Francka Esposita starog šest godina.
Srebrno odličje osvojio je Hrvat s austrijskim državljanstvom Dinko Jukić sa 1:52.31, a brončano Rus Maksim Ganihin sa 1:52.32.

Finkinja Hanna-Maria Seppaelae osvojila je naslov europske prvakinje na 100 metara mješovito na EP u 25-metarskim bazenima u Rijeci.

Seppaelae, koja je u subotu proslavila 24. rođendan, je do zlata stigla s vremenom 59.24 sekunde, srebro je osvojila Talijanka Evelyn Verraszto sa 59.49, a broncu Talijanka Francesca Segat sa 59.61.

Hrvatski plivač Gordan Kožulj oprostio se od nastupanja za reprezentaciju polufinalnim nastupom na 100 metara leđno na Europskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima u Rijeci.

Kožulj je u polufinalu isplivao vrijeme od 53.17 sekundi što je bilo dovoljno za 15. mjesto.
Najbrži je bio Španjolac Aschwin Wildeboer Faber s novim europskim rekordom od 49.66 sekundi što je samo tri stotinke sporije od svjetskog rekorda Amerikanca Petera Marshalla, drugo i treće vrijheme isplivali su Rusi Stanislav Donec sa 50.46 i Jevgenij Alešin sa 50.95.