HRVATSKA REKORDERKA

Sandra Perković: U Londonu osigurati finale, pa što bude

03.07.2012 u 19:40

Bionic
Reading

trenutačno najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković (22) osvrnula se na svoj posljednji veliki rezultat, obranu naslova europske prvakinje u bacanju diska u nedjelju u Helsinkiju hicem od 67,62 metara, te najavila što ju očekuje u skoroj budućnosti.

Perković je svoj najbolji hitac u nedjelju ostvarila u trećoj seriji i to u trenucima kada joj je zbog dva neuspješna hica na otvaranju natjecanja prijetilo ispadanje.

'U tom trećem hicu sam se potpuno ispuhala i više nisam imala snage za još bolji rezultat iako je pokušaj iz pete serije, kada sam prestupila, također bio vrlo dugačak. Ovo se ne može uspoređivati s hicem iz šeste serije u Barceloni koji mi je donio zlato prije dvije godine, jer tada sam imala osigurano srebro i mogla sam slobodno napasti zlato', rekla je Perković koja je postala peta diskašica u povijesti koja je uspjela obraniti naslov.

'Onda za dvije godine moram osvojiti još jedno da postanem prva s tri zlata', samouvjereno je dodala.

Perković će već u petak nastupiti na mitingu 'Dijamantne lige' u Parizu gdje će pokušati produžiti svoj stopostoni niz na najvećim svjetskim mitinzima nakon pobjeda u Šangaju, Eugeneu i Oslu, a prije odlaska na Olimpijske igre u London nastupit će i na mitingu 'Dijamantne lige' u Monte Carlu 20. srpnja.

'Ne znam koliko ću biti spremna za natjecanje već u petak, jer sam vrlo iscrpljena nakon Helsinkija, a u Monte Carlo ću ići iz punog treninga za London, pa niti tamo rezultat neće biti u prvom planu. U Londonu prvo očekujem da uspješno odradim kvalifikacije, a onda u finalu - što Bog da'.

Ove godine konkurencija u ženskom disku je izuzetno jaka.

'Čak četiri cure uključujući i mene bacile su ove godine preko 68 metara, još dvije-tri preko 67, a prije četiri godine u Pekingu za zlato je bilo dovoljno 64,74m, tako da je teško prognozirati što će se dogoditi u finalu', dodala je Perković.

Trener Sandre Perković, iskusni Ivan Ivančić impresioniran je mentalnom snagom svoje štićenice.

'Izgleda da Sandra ima atomsku centralu koja proizvodi energiju u neograničenim količinama. Ne sjećam se da je itko na velikim natjecanjima nakon dva prestupa u trećoj seriji bacio hitac za pobjedu. Prije treće serije sam joj savjetovao da ide na sigurno, baci hitac od 58 metara kako bi osigurala nastavak natjecanja, ali ona ne zna bacati srednjim ili niskim intenzitetom, ona ili raspali ili ne napravi ništa. Njezin hitac iz treće serije bio je lud, ali u pozitivnom smislu', izjavio je Ivančić.

Perković će se za nastup u Londonu pripremati u Hrvatskom olimpijskom centru na Bjelolasici, a njezin trener smatra da je veliki broj njezinih neuspješnih hitaca povezan upravo s uvjetima u kojima trenira.

'Za to što mnogo njezinih hitaca završava u mreži krivi su i krugovi na Bjelolasici koji su dosta spori, pa joj na natjecanju treba vremena za prilagodbu. Kada bi joj u prvoj seriji uspio hitac koji garantira medalju, siguran sam da bi u ostatku natjecanja stigao i veliki rezultaT', rekao je Ivančić.

Sandri Perković na velikom uspjehu čestitao je i predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Luciano Sušanj.

'Pokazalo se kako su događaji otprije godinu dana, kada je Sandra bila pozitivna na dopinškoj kontroli i suspndirana na šest mjeseci, bili slučajnost, a u Helsinkiju je dokazala kako je bacačica velikog kalibra i da je pred njom velika budućnost'.