BILO JE VRIJEME

Sandra Perković bila je bijesna zbog tog pravila, brojne atletičarke oštećene su na neki način, a sada sve postaje 'nepravedna prošlost'

Bionic
Reading

Dijamantna liga odobrila je novi format završnice bacačkih disciplina i skokova koji će uzeti u obzir svako bacanje ili skok prilikom odlučivanja o pobjednicima natjecanja umjesto samo zadnjeg pokušaja troje vodećih, priopćeno je u srijedu

Stari format nije uzimao u obzir ocjene postignute u prethodnih pet pokušaja čak i ako bi bile dovoljne za pobjedu u natjecanju, s tim da su samo tri vodeća atletičarka i atletičarke zaradila šesti i posljednji pokušaj odlučivanja pobjednika.

Promjenu za skokove i bacanja odobrila je Generalna skupština Dijamantne lige u Rimu nakon konzultacija sa sportašima, trenerima, prenositeljima i organizatorima mitinga.

'Kada smo ove sezone razgovarali i pristali da isprobamo format Final 3, bili smo zabrinuti, ali smo razumjeli zašto se ovaj koncept razmatra', rekla je potpredsjednica Komisije za sportaše Valerie Adams.

'Upravni odbor Wanda Diamond League obećao je konzultacije sa sportašima i ostalima na kraju sezone, što su i učinili, a mi smo dogovorili revidirani format za koji mislimo da će bolje funkcionirati za sportaše i navijače.'

Većina atletičara, među kojima i Sandra Perković bili su protiv dosadašnjeg formata, u kojoj su svi ostali atletski događaji bili zaustavljeni za vrijeme trajanja 'Final 3' kako bi se televizijskim kućama omogućilo da se usredotoče na glavni događaj i 'izgrade dramu'.

Privremeni kalendar za 2022. objavljen je prošlog mjeseca, a sezona počinje u svibnju u Dohi i završava u Zürichu u rujnu. Sportaši će se također natjecati u Kini po prvi put od pandemije COVID-19.