MAKSIMIR, 20.45 SATI

Samo zbog jedne stvari Hrvatska treba strahovati od Turske

05.09.2016 u 14:06

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija na put prema SP-u u Rusiji kreće večeras (20.45 sati) kvalifikacijskim okršajem protiv Turske. Iako su Turci često bili mušterije naših, Hrvatska će u ovu utakmicu ući s hendikepom jer neće imati podršku navijača. Naime, dvoboj u Maksimiru igrat će se pred praznim tribinama

Sve važne utakmice protiv Turske uglavnom je Hrvatska pobjeđivala, a kako su gosti prilično izmijenili kadar u odnosu na EP u Francuskoj, gotovo nepromijenjena Čačićeva vrsta trebala bi biti u stanju nametnuti svoj ritam.

Hrvatska i Turska kao da su se specijalizirale za startne ili završne utakmice kada igraju međusobno. Igrale su tako na dva Europska prvenstva 1996. i 2016. u prvoj utakmici u skupini, dok su 2011. doigravale za plasman na EP 2012.

Svaki put uspješnija je bila Hrvatska, koja i danas na Maksimiru u prvoj utakmici kvalifikacija za SP u Rusiji ima status favorita. Temelji se to i na kvaliteti igračkog kadra i nedavnoj utakmici u Parizu na završnici EP-a kada je Hrvatska sjajnim golom Modrića pobijedila 1:0, a po igri i prilikama moglo je biti i 5:0.

Dvoznak.com

Najave svih današnji utakmica pronađite na stranici za pametno klađenje odnosno OVDJE


Hrvatski izbornik Ante Čačić ima praktički isti kadar kao u Francuskoj, oprostio se samo dugogodišnji kapetan Darijo Srna, ali Šime Vrsaljko bi trebao biti adekvatna zamjena na poziciji desnog beka.

Sve ostalo je isto i Hrvatska poslije neuspjeha u Francuskoj, sve karte baca na SP u Rusiji jer to će biti možda i posljednja prilika ove generacije predvođene Lukom Modrićem da se proslavi. Svakako treba spomenuti da je Čačić izgladio i nesporazum s Dejanom Lovrenom koji se ponovno priključio reprezentaciji, ali zasad će čekati priliku s klupe.

'Ovo je skupina s četiri reprezentacije koje su nastupile na Europskom prvenstvu, tako da nigdje neće biti sigurnih bodova. Vjerujem da će biti neizvjesno do kraja, a mnogi se vide na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. No mi imamo kvalitetu i zato vjerujem da ćemo se kao najbolji u skupini plasirati na SP u Rusiju', odlučan je hrvatski izbornik Ante Čačić, koji je imao nekoliko problema pred ovu utakmicu koja će se igrati bez navijača na stadionu u Zagrebu.

Zbog ozljeda su otpali prvi vratar Subašić i lijevi bek Pivarić, dok je veznjak Barcelone Ivan Rakitić na pripreme došao tek dva dana prije utakmice. Mnogo se prašine diglo oko tog Rakitićevog poteza, nagađalo se da on i izbornik nisu na istoj valnoj duljini, ali Čačić je najavio da Rakitić kreće od prve minute.

Na vratima će biti Lovre Kalinić iz Hajduka, a lijevi bek ostaje Strinić. Novi član Juventusa Marko Pjaca će pak na krilu u formaciji 4-2-3-1 dobiti prednost ispred Brozovića.

'Mnogo se proteklih dana pisalo o Ivanu Rakitiću, ali on opravdano nije došao na početak okupljanja. Čekali smo da riješi obiteljske probleme, a onda se priključio reprezentaciji. Rakitić je u dobrom stanju, stožerni je igrač reprezentacije i njezin dokapetan. Lovre Kalinić je već dugo s nama, branio je u Rusiji i Mađarskoj, pa u njega imam veliko povjerenje. S njim neće biti nikakvih problema', potvrđuje hrvatski izbornik, koji unatoč dosta promjena u turskom sastavu, ne očekuje lagani posao.

'Siguran sam da neće biti ista utakmica kao u Francuskoj jer svaka utakmica je sasvim drugačija. Imamo veliki respekt prema Turskoj, ali mi smo potpuno spremni. Nemamo velikih promjena u momčadi u odnosu na Europsko prvenstvo, a naša kvaliteta nije upitna. Očekujem dobru utakmicu, ali i da ćemo mi na kraju slaviti pobjedu i zakoračiti u kvalifikacije za SP kako želimo', odlučan je hrvatski izbornik Ante Čačić

Turska se nadala da će u Francuskoj barem proći skupinu, ali nije bila prava u prve dvije utakmice s Hrvatskom i Španjolskom, te joj kasnija pobjeda 2:0 nad Češkom nije mogla pomoći.

Izbornik Fatih Terim je poslije tog neuspjeha odlučio napraviti rez te se odrekao nekolicine igrača, među kojima je i razvikani veznjak Barcelone Arda Turan, koji je na EP-u bio najveće razočaranje. Osim toga radio je i pomutnju u svlačionici, pa Terim nije imao milosti ni za njega, ni za braniče Erkina, Gönula i Baltu, veznjaka Inana i napadača Yilmaza.

Novi vođa Turske na terenu trebao bi biti 19-godišnji veznjak Emre Mor iz dortmundske Borussije, vrlo okomit igrač sjajnog driblinga, a u prijateljskoj utakmici s Rusijom prije pet dana potvrdio je sve kvalitete. Jest da je završilo 0:0, ali nisu Turci išli punom snagom tada već su se čuvali za mnogo važniji zagrebački dvoboj s Hrvatskom.

'Prošla su skoro tri mjeseca od utakmice na Europskom prvenstvu protiv Hrvatske, ali tamo je bila riječ o utakmici za plasman, a ovo je nešto sasvim drugačije. Moramo danas igrati bez straha, a vidjelo se na Europskom prvenstvu da se ne predajemo do posljednjeg trenutka', kaže izbornik Turske Fatih Terim, koji nema u kadru ni ozlijeđenog braniča Kayu

'U skupini smo s vrlo snažnim reprezentacijama, ali nadam se da ćemo otići na Svjetsko prvenstvu u Rusiju. Hrvatska je u našoj skupini najjača, čak su jedna on najboljih reprezentacija cijelih kvalifikacija i mi smo željeli započeti s lakšom utakmicom, a ne odmah s jakom Hrvatskom. Naši igrači nisu se uspjeli jako dobro pripremiti za ovaj dvoboj, a imamo i igrače, koji ne nastupaju redovito u svojim klubovima', žalio se Terim, ali to su već njegovi klasični medijski 'baloni' ne bi li uspavao suparnika, a zna se da će svoje igrače nabrijati do maksimuma da ginu za svaku loptu.

'Mi smo mladi i još pomalo neiskusni, ali i naši braniči moraju krenuti od neke teške utakmice. Vjerujem u njihovu kvalitetu i steći će novo iskustvo ovdje, premda bih volio da se igra pred gledateljima. Iako gostujemo, čak bi moglo biti teže u ovakvom ambijentu', smatra turski izbornik Fatih Terim, koji je najavio raspored 4-3-3, ali moglo bi to biti zatvorenije i s orijentacijom na kontre, a ta nova i neiskusna zadnja linija i jest najveći upitnik za Terima i potencijalni razlog za strah.