ODBROJAVANJE ZA SP

Samo on u Brazil vodi isključivo igrače iz domaće lige

04.06.2014 u 14:06

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Na 20. svjetskoj smotri nogometa u Brazilu 32 su reprezentacije i 736 nogometaša izborili pravo nastupa i nadmetanja za prestižnu titulu svjetskog nogometnog šampiona

Nogometaši su veliki putnici, skitnice … Tako je i 'trbuhom za kruhom' kao dječak krenuo i Lionel Messi, iz Argentine, a svojih 120.000.000 procijenjenih Eura vrijednosti zaslužio u dresu Barcelone. Od odabranih 'brazilskih' 736 nogometaša, svi oni danas igraju na stadionima u 51 zemalja diljem svijeta, a kao legionari u klubovima tih zemalja igra 395 reprezentativaca.

U domaćim ligama i u klubovima u svojim zemljama igra 341 reprezentativac koji će nogometnu raskoš pokazati u Brazilu.

Najviše legionara nogometni kruh zarađuje u Engleskoj, njih čak 98, slijedi Njemačka u kojoj dresove njemačkih klubova nosi 61 nogometaš, u Italiji je jedan manje (60). Onda kao zanimljiva zemlja zaposlenja stranih nogometaša slijedi Španjolska gdje je 50 legionara, pa Francuska sa 37, te Rusija i Meksiko sa po 11…

Stranci-reprezentativci u zemljama koje su izborile pravo nastupa na SP Brazil 2014 ne nastupaju u ligama: Obale Bjelokosti, BiH, Urugvaja, Kameruna, Gane, Alžira, Nigerije, Čilea, Australije, Ekvadora Hondurasa i Irana.


Izbornik ruske reprezentacije Fabio Capello se u prijavi 23 nogometaša 'Zbornaje komande' listom opredijelio za svih 23 koji igraju samo kod kuće u Rusiji. Po tom je specifična i engleska reprezentacija jer od 23 nogometaša, samo je golman Fraser Gerard Foster zaposlen u Škotskoj, a to je ipak opet na 'Otoku'!

Koliko god, Rusi i Englezi inzistirali na kvaliteti nogometaša koji igraju u domaćoj ligi, zanimljiv je i fenomen reprezentacija BiH i Obale Bjelokosti. Od 23 pozvana nogometaša u Brazil, samo po jedan igra u domaćem prvenstvu: kod BiH je to Asmir Avdukić, golman Borca iz Banja Luke, kao i dresu Obale Bjelokosti također golman Sylvain Gbohouo iz kluba 'Sewe Sports de San Pedro'.

Sličan je slučaj i s pozivima izbornika Belgije, Alžira, Gane i Urugvaja, koji za 'projekt Brazil' računaju samo na po 2 nogometaša koji igraju u domaćim ligama. Hrvatska ima trojicu predstavnika MAXtv Prve lige (Brozović, Močinić, Zelenika), te dvojicu legionara (hajdukovci Tino Sven Sušić i Avdija Vršajević) u dresu BiH.