jedinstveni pothvat

Samo je jedan čovjek osvojio naslov europskog prvaka kao igrač i kao trener; na ovom Euru mogao bi mu se pridružiti legendarni Francuz

  • S.Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2021 10:46
  • Objavljeno 10.06.2021 u 10:46
Bionic
Reading

Na dosadašnjih 15 europskih nogometnih prvenstava samo je jedna osoba osvojila europski naslov i kao igrač i kao trener, a to je bio Nijemac Berti Vogts.

Bivši branič Borussije Mönchengladbach bio je član pobjedničke momčadi Zapadne Njemačke na EP-u 1972., te dvije godine kasnije na SP-u.

Elf je u polufinalu EURO-a pobijedio Belgiju sa 2:1, a potom u finalu i SSSR sa 3:0. Vogts nije upisao niti minute, ali je ipak bio dio pobjedničke momčadi.

Korak do nove europske krune bio je 1992. u Švedskoj kao njemački izbornik, no Danska je priredila veliko iznenađenje osvojivši turnir nakon što je u finalu porazila Elf sa 2:0. Ipak, četiri godine kasnije Njemačka je pod Vogtsovim vodstvom osvojila europsku krunu pobijedivši u finalu Češku sa 2:1.

Zanimljivo, Vogts je nakon Njemačke radio kao izbornik ili direktor u još pet reprezentacija diljem svijeta.

Na ovom EP-u mogao bi mu se pridružiti Francuz Didier Deschamps.

Izbornik Les Bluesa je kao igrač bio svjetski (1998) i europski (2000) prvak, dok je kao izbornik osvojio svjetski naslov 2018. u Rusiji. Deschamps već ima jedno europsko finale na klupi, prije pet godina je na francuskoj klupi izgubio od Portugala.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal