JEDNOSTAVNO GA NISU VOLJELI

Samo četvorica vozača iz Formule 1 poslalo je poruke potpore utučenom Rusu kojem je oduzet dječački san; Nikita Mazepin otkrio je njihova imena…

11.03.2022 u 21:12

Bionic
Reading

Nikita Mazepin prekrižen je Formuli 1 zbog invazije njegove zemlje Rusije na Ukrajinu, a mladi vozač je sada otkrio tko mu je od suparnika poslao riječi potpore i utjehe

Rusi su napali Ukrajinu, a zbog tog plaćaju njezini sportaši. Mnogima su zabranjeni nastupi na natjecanjima ili su im jednostavno raskinuti ugovori, a među njima je i Nikita Mazepin. Mladom vozaču uoči sezone otkazao je Haas koji ne samo da se odrekao Rusa nego i Uralkalija ruske tvrtke za proizvodnju kalija u vlasništvu njegova oca milijardera Dmitrija Mazepina koji je izdašno financirao američku momčad.

Mladi Nikita teško se miri s takvim scenarijem, javno je govorio da je protiv rata, ali mu to nije pomoglo. On se ne treba previše brinuti, jer novaca ima dovoljno, pa je odlučio utemeljiti zakladu za pomoć sportašima koji se ne mogu natjecati zbog rata ili politike.

Ovih dana Mazepin istupa u javnosti, ne skriva svoje razočarenje što je morao otići iako je bio spreman voziti kao neutralni vozač, a s bolida je maknuo i boje ruske zastave.

U svijetu Formule 1 nije bio omiljen, ne samo zbog toga što su neki smatrali da je došao u Haas zahvaljujući očevim milijunima nego i zbog neopreznog načina utrkivanja te razmaženog privatnog života. Ne čudi zato što mu je tek mali broj vozača iskazao potporu nakon što je doznao lošu vijest da je dobio otkaz. Točnije njih četvoro od 19 na gridu mu je poslalo poruke.

'Cijenim mali broj vozača koji su mi izrazili podršku. Sergio Perez, Valtteri Bottas, Charles Leclerc i George Russell su me kontaktirali. Oni znaju koliko je situacija važna i dali su podršku nakon što sam izgubio priliku da se natječem', rekao je Mazepin te nastavio:

'Poruke nisu bile političke nego samo na osobnoj razini, da držim glavu gore jer su sportaši slomljeni i životi uništeni nakon takve odluke. Također bih želio dodati da sam im zahvalan na podršci, jer su na dugom putu prema Formuli 1, svaki od njih, riskirali da izgube svoja mjesta, a zapravo me podržavaju u ovom trenutku kada sam izgubio svoj san.'

Potvrdio je još jednom da će zajedno s Uralkalijem osnovati zakladu 'Natječu se kao jedan' koja će podržati sportaše kojima je onemogućeno natjecanje u vrhunskim sportovima.

'Svi znamo da je karijera sportaša kratka i da su potrebne godine intenzivne žrtve da bi došli na najvišu razinu. Kada se ta konačna nagrada oduzme, to je poražavajuće. I nitko ne razmišlja što se događa s tim sportašima. Ja ću se ovim pozabaviti.'