PADAT ĆE REKORDI

Sada je svima jasno: Novi bolidi Formule 1 strašno su brzi!

28.02.2017 u 10:21

  • +4

Barcelona, testiranje bolida Formule 1

Izvor: Reuters / Autor: ALBERT GEA

Bionic
Reading

Prvog dana zimskog testiranja u Barceloni Lewis Hamilton i Sebastian Vettel vozili su brže krugove od najbržeg vremena na kvalifikacijama Velike nagrade Španjolske prošle sezone, što potvrđuje značajno povećanje brzine bolida u 2017. godini...

Najavljivano je uoči sezone da bismo mogli na stazi imati najbrže bolide u povijesti Formule 1, a prvi dan zimskog testiranja u Barceloni potvrdio je iskorak kad su u pitanju performanse F1 jurilica na stazi.

Naime, najbrži krug viđen u ponedjeljak Lewisa Hamiltona bio je 1:21.765, što je dvije i pol desetinke brže od najbržeg vremena na kvalifikacijama prošlogodišnje Velike nagrade Španjolske. Brži je bio i Sebastian Vettel koji je vozio 1:21.878, a time su nadmašena i najbolja vremena prošlog zimskog testiranja.

Sljedećih dana očekuju se i značajno brži krugovi pa bismo definitivno mogli vidjeti rekorde staza kako padaju kad jednom počne nova sezona. Tajna je u novim tehničkim pravilima koja dopuštaju efikasniju aerodinamiku, ali i Pirellijevim poboljšanim i većim gumama koje bolje drže u zavojima.

'Bolidi su puno brži, puno je bolje prijanjanje, a time i veće sile koje pritišću vozača, što je dodatni izazov za sve nas,' zaključio je Lewis Hamilton koji je vozio samo pola dana, a Valtteri Bottas drugu polovicu. Njihov Mercedes ponovo djeluje moćno i nema nikakvih tehničkih problema, dok su McLaren i Red Bull već naišli na njih. Ferrari se pak dobro drži i mogao bi biti glavni konkurent 'srebrnim strijelama' ove sezone.

Od ostalih, zasad najviše pokazuje Williams koji je s Felipom Massom bio dosta blizu vodećima, no još je rano za donositi ikakve zaključke.

Testiranje se nastavlja do četvrtka, a sezona počinje 26. ožujka Velikom nagradom Australije...