UDRUGA NAVIJAČA DINAMA

'S većim ovlastima mogli bi nas ubijati?!'

04.05.2010 u 12:58

Bionic
Reading

Udruga navijača Dinama organizirala je presicu pred spomenikom poginulim BBB-ovcima želeći iznijeti svoju stranu priče o subotnjim neredima

Udruga navijača oštro je osudila 'nepotrebno nasilje' koje se dogodilo te poziva nadležne državne institucije da procesuiraju 'odgovorne za kaos koji je nastao tijekom i nakon derbija, kako navijače, ali i isto tako i policajce i zaštitare, čiji su propusti u osiguranju doveli do teškog ranjavanja dvije osobe i ozljeđivanja više desetaka nedužnih navijača'.

'Tijekom subote i nedjelje liječničku je pomoć tražilo 200-tinjak navijača, ali policija je dežurala po svim domovima zdravlja i privodila ozlijeđene. Jednu djevojku, koja nema veze s utakmicom, policajci su brutalno pretukli na autobusnoj stanici na Bukovačkoj', rekao je predsjednik Udruge Marko Domazet.

Njegove riječi potkrijepio je i 53-godišnjak, koji se u strahu od policijske odmazde nije želio predstaviti, ali je spreman svjedočiti na sudu. 'Zaštitari Sokol Marića posijali su sjeme zla. Bio sam na utakmici i sve pratio sa sjeverne tribine. Dečko je upalio baklju na istoku, spustio je pod stolicu, a tada je na scenu stupila redarska služba, odnosno policija', kazao je svjedok.

'Pokušali su odvesti tog dečka, a gledatelji su ga htjeli zaštititi i tada je došlo do naguravanja. Potom su 'sokoli' zvali u pomoć policiju koja je brutalno, sa zavezanim rukama, izvela tog mladića. U svakoj europskoj zemlji, na koje se mi volimo pozivati, videonadzorom bi utvrdili identitet čovjeku i potom ga priveli. Ovako su izazvali reakciju, prvo ljudi na istoku, a potom i navijača na sjeveru. Ako već spominjemo izgrednike i njihovo bacanje stolica, zašto onda policija ne kazni svoje pripadnike koji su također bacali stolice. Policija traži veće ovlasti, ali ja tvrdima da ih ionako imaju previše. Ako su već pucali na ljude, znači da bi, ako bi imali veće ovlasti, smjeli i ubijati', tvrdi 53-godišnjak.

Predsjednik Udruge nije htio prosuđivati jesu li ovi izgredi na Praznik rada izazvani namjerno ili ne. 'Zakon o navijačima već postoji i mi smo za njegovo apsolutno provođenje, no ako se kažnjavaju navijači, jednaku odgovornost tražimo i za policiju, zaštitarske službe i klubove. U Zakonu jasno piše da stolice moraju biti numerirane, osigurani sanitarni čvorovi, da je zabranjeno točenje alkohola, a alkohol se konkretno kod nas u Zagrebu toči samo u ložama zapadne tribine', poručio je Domazet ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku.