borba za broncu

S Marokom je sve počelo, s Marokom će i završiti; Hrvatska od afričkih reprezentacija na Svjetskim prvenstvima ne gubi

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija je upisala samo jedan poraz u osam do sada odigranih susreta protiv afričkih reprezentacija. Srećom, taj poraz dogodio se u prijateljskoj utakmici...

'Vatreni' su igrali protiv Nigerije, Kameruna, Senegala, Malija, Maroka, Egipta i Tunisa i u osam do sada odigranih susreta ostvarili su četiri pobjede, tri neodlučena ishoda i jedan poraz, uz pozitivnu gol-razliku 15-8. Pritom su na Svjetskim prvenstvima dvije utakmice dobili, a jednom remizirali...

Jedine tri službene utakmice protiv neke od afričkih vrsta, Hrvatska je igrala na zadnja tri SP-a. U Brazilu 2014. godine protiv Kameruna, u Rusiji 2018. protiv Nigerije te u 1. kolu SP-a u Katru protiv Maroka s kojim se danas od 16 sati borimo za broncu.

U nemogućim uvjetima 'prašume' Manausa Hrvatska je pobijedila Kamerun 4:0 što je najuvjerljivija hrvatska pobjeda na velikim natjecanjima. Dva puta je bio strijelac Mario Mandžukić, a po jednom su zabili Ivan Perišić I Ivica Olić.

Prije četiri godine Hrvatska je otvorila turnir u Kalinjingradu pobjedom protiv Nigerije 2:0. 'Vatreni' su čak 20 godina čekali na pobjedu na otvaranju SP-a, a zadnju prije toga ostvarili su 1998. u Francuskoj protiv Jamajke. Prvi gol za hrvatsku vrstu bio je autogol Oghenekara Eteba u 32. minuti, dok je pobjedu potvrdio Luka Modrić iz penala u 71. minuti.

I Svjetsko prvenstvo u Katru smo otvorili s afričkom reprezentacijom. Utakmica je odigrana u ranom terminu, po velikoj vrućini te se to na kraju osjetilo i na rezultatu. Završilo je 0:0, a na kraju su i Hrvatska i Maroko prošli skupinu. Marokanci su se na kraju pokazali kao najugodnije iznenađenje ovog Mundijala jer su u skupini završili kao prvi, dobili su Belgiju 2:0 te Kanadu 2:1. Nakon toga su u osmini finala nakon penala izbacili Španjolce pa u četvrt finalu sredili i Portugalce da bi ih tek u polufinalu zaustavili Francuzi koji su ih pobijedili 2:0.

A danas će od 16 sati Hrvatska i Maroko 'zatvoriti' krug na ovom SP-u i to u borbi za treće mjesto i brončanu medalju s ovog Mundijala.

Tradicija s afričkim reprezentacijama na strani je 'vatrenih', pa je i to neka nada da će ova generacija ponoviti uspjeh one iz Francuske 1998. godine.

  • +45
Hrvatska - Maroko; SP u nogometu, 23.11.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prvu utakmicu s nekom afričkom zemljom Hrvatska je odigrala još davne 1996. godine. U polufinalu Kupa kralja Hassana II u Maroku smo igrali protiv domaćina turnira i našeg današnjeg protivnika. Poveli smo 2:0 golovima Gorana Vlaovića (14, 15), no Maroko je uspio izjednačiti preko Salahedinea Bassira u 21. minuti i Ahmeda Bahije u 72. minuti. U toj utakmici pocrvenili su Asanović i Prosinečki kod Hrvatske, dok je kod Maroka isključen Bouyboud. Utakmica je razriješena izvođenjem jedanaesteraca, a Hrvatska je pobijedila 7:6.

Tri godine nakon Maroka, Hrvatska je igrala protiv Egipta na Korejskim kupu, a završilo je ponovo 2:2. Ovoga puta Egipat s poveo preko Hossama Hassana (10, 35), da bi izjednačenje Hrvatskoj donijeli Igor Cvitanović u 45. minuti iz kaznenog udarca i Davor Vugrinec u 78. minuti.

Idući ‘hrvatsko-afrički’ ogled uslijedio je u svibnju 2014. godine. Hrvatska je u sklopu priprema za SP u Brazilu u Osijeku igrala protiv Malija i pobijedila 2:1. Bila je to posljednja provjeru uoči puta u Brazil koji je tada ‘glumio’ Kamerun. U pobjedi 2:1 oba gola je postigao Ivan Perišić (15, 64), dok je gol za goste zabio Kalifa Traore (79).

Identičnim rezultatom završio je i susret protiv Senegala u lipnju 2018. koji je također, igran u Osijeku. Gosti su poveli preko Ismaila Sarra u 48. minuti, a rezultat su preokrenuli Ivan Perišić (63) i Andrej Kramarić (78).

Nakon toga je hrvatska reprezentacija protiv neke od afričkih selekcija odigrala 11. lipnja 2019. u Varaždinu protiv Tunisa. U prijateljskoj utakmici igranoj pred 8.100 gledatelja, Tunis je slavio 2:1.

Tunis je poveo u 16. minuti golom Anicea Badrija, izjednačio je Bruno Petković u 47. minuti, a pobjedu gostima donio je Naim Sliti iz jedanaesterca u 70. minuti. Bila je to posljednja utakmica svjetskih doprvaka te sezone nakon koje je većina reprezentativaca otišla na odmor, dok je s druge strane Tunisu slijedio vrhunac sezone, afrički Kup nacija.

Posljednja utakmica s nekom od afričkih reprezentacija je ona iz 1. kola ovog SP-a u Katru, igrali smo baš protiv današnjeg protivnika Maroka, a završilo je 0:0. Danas od 16 sati u borbi za broncu remija ne može biti, a nadamo se da će 'vatreni' nastaviti pozitivnu tradiciju.

Hrvatska protiv afričkih reprezentacija:

  • Maroko - Hrvatska 6:7 11m (2-2) - 11. prosinca 1996. (Kup kralja Hassana)
  • Hrvatska - Egipat 2:2 - 13. lipnja 1999. (Korea Cup)
  • Hrvatska - Mali 2:1 - 31. svibnja 2014. (prijateljska)
  • Kamerun - Hrvatska 0:4 - 18. lipnja 2014. (skupina SP)
  • Hrvatska - Senegal 2:1, 8. lipnja 2018. (prijateljska)
  • Nigerija - Hrvatska 0:2, 16. lipnja 2018. (skupina SP)
  • Hrvatska - Tunis 1:2, 11. lipnja 2019. (prijateljska)
  • Hrvatska - Maroko 0:0, 23. studenog 2022 (skupina SP)
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal