ovo moraju dobiti

Rukometašima treba pravo čudo za polufinale, evo gdje gledati utakmicu protiv Islanda

22.01.2024 u 09:43

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija danas (15.30 sati, RTL) na Europskom prvenstvu u Njemačkoj igra protiv Islanda. Pobjeda nas, barem teoretski, ostavlja u igri za plasman u polufinale, no izbornik Goran Perkovac i dalje ne zna na koje sve igrače može računati za ovaj susret

Nakon dva poraza u Glavnoj skupini 1 Europskog prvenstva, pred hrvatskom reprezentacijom su još dva susreta, dvije prilike da se popravi dojam, uz pomoć drugih možda osigura i polufinale te uzdignute glave ode iz Njemačke.

>> Ovaj plan čak izgleda ostvariv! Evo scenarija kojim Hrvatska ide u polufinale Eura

Prva je prilika danas (15.30 sati, RTL) protiv Islanda koji je u drugom krugu također, doživio dva poraza, i jedini je bez izgleda za polufinale...

Islanđani su u skupini odigrali neodlučeno sa Srbijom 27:27, s tim da su dva gola za jedan bod postigli u posljednjih 50 sekundi. Zatim su pobijedili Crnu Goru 31:30, također uz dosta sreće, da bi na kraju izgubili od Mađarske 33:25.

U drugom krugu u tijesnoj završnici svladala ih je Njemačka 26:24, a zatim su izgubili od Francuske 39:32. S tri poraza u nizu dolaze na današnji susret s Hrvatskom. Mnoge bi reprezentacije potpuno potonule nakon toga, ali ponosni Islanđani sigurno nisu. Dapače, kao i naša reprezentacija tražit će iskupljenje i pokušati da s dvije pobjede na kraju vrate osmijeh na lice.

Ukupno smo protiv Islanda odigrali devet utakmica na tri najveća natjecanja. Nikada nismo izgubili. Imamo osam pobjeda i jedan remi. Na Europskim prvenstvima pak, Hrvatska je upisala pet pobjeda i jedan neodlučeni rezultat. Posljednji međusobni susret bio je u Mađarskoj prije dvije godine. Hrvatska je slavila 23:22.

  • +17
EP rukomet: Hrvatska - Mađarska, 20.1.2024. Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Inače, dan nakon poraza od Mađarske zdravstveno stanje reprezentacije nije najbolje. Još nekoliko igrača ima problema s temperaturom. Vjerujemo ipak da će se oporaviti za današnji susret. Dobra je pak, vijest da se kapetan Domagoj Duvnjak osjeća puno bolje i trebao bi biti u sastavu protiv Islanda.

'Zdravstveno stanje je katastrofa još od priprema. Sada opet imamo četvoricu koja imaju temperaturu. To su Karačić, Srna, Maraš i Mamić. Tko bude sposoban, taj će igrati. Trebamo pobijediti Island, što sigurno neće biti lako. Da ste me pitali prije turnira, rekao bih da će Island biti među prve tri momčadi', kazao je izbornik Goran Perkovac koji je nakon poraza od Mađarske najavio kako će razgovarati s nekim igračima:

  • +7
Njemačka - Island, EP rukomet, 18.1.2024. Izvor: EPA / Autor: Christopher Neundorf

'S Cindrićem i s još nekoliko igrača ću danas obaviti razgovor. Želim vidjeti što ih sputava da odigraju na razini na kojoj se to od njih očekuje. Možda je tu i umor, ali nismo mi jedini umorni. Ako će Duvnjak biti zdrav, mogli bismo koristiti obranu 5-1. Moramo znati da su Islanđani puno bolji igrači od Mađara. Jednostavno, oni to znaju razbijati, ali moramo im probati razbiti ritam', zaključio je Perkovac.

Hrvatski rukometaši i dalje imaju, barem teoretski, šansu za plasman u polufinale. Moraju danas dobiti Island, a potom i domaćina Njamačku. U isto vrijeme u posljednje dvije utakmice Mađarska mora izgubiti od Njemačke i Francuske, dok Austrija u utakmicama s Francuskom i Islandom smije osvojiti maksimalno jedan bod... No, idemo korak po korak, od 15.30 sati prvo moramo dobiti Island.

Standings provided by Sofascore