KVALIFIKACIJE ZA EP

Rukometaši traže iskupljenje, a jedan podatak govori da Nizozemci nemaju ni jedan posto šanse

12.03.2023 u 08:30

Bionic
Reading

Četiri dana imala je na raspolaganju hrvatska muška seniorska reprezentacija da analizira nastup protiv Nizozemske u Eindhovenu, odnosno da pronađe igru za uzvratni susret koji se igra u Osijeku, u nedjelju 12. ožujka u 20.15 sati

Hrvatska ima samo jedan izbor. Mora pobijediti Nizozemsku da bi sačuvala nadu da na kraju kvalifikacija osvoji 1. mjesto i dobije prvu jakosnu skupinu na ždrijebu. Svaki drugi ishod može našoj reprezentaciji donijeti velike probleme.

Nikada nije lako u četiri dana igrati protiv iste ekipe. To znaju svi koji su barem jedanput stupili na sportski teren. Ali, Hrvatska nema drugog izbora. Mjesecima se već znalo, uz dužno poštovanje Grčkoj koja nakon 3. kola ima isti učinak kao Hrvatska i Nizozemska, da će to vjerojatno biti susreti koji će odlučivati o konačnom ishodu skupine. Ono što budi optimizam i daje nadu jest činjenica da Hrvatska ne može odigrati slabije od onoga što je pokazala prije tri dana, ali i činjenica da će imati svog osmog igrača na tribinama rasprodanog Gradskog vrta, piše Hrvatski rukometni savez.

Hrvatska mora ponoviti igru, posebno obranu koju je imala između 40. i 50. minute susreta kada je Nizozemskoj napravila seriju od 5:1 i od minus sedam stigla do tri pogotka zaostatka. Pri tome je sjajan na vratima bio Dominik Kuzmanović. Naši vratari su nakon dugo vremena imali više obrana od suparničkih, a Hrvatska je glatko izgubila susret. To se u Osijeku ne smije ponoviti. Broj tehničkih pogrešaka i izgubljenih lopti treba svesti na najmanju moguću mjeru. Stara trenerska izreka da loptu treba cijeniti, vrijedit će više nego ikada u osječkom susretu. Vidjeli smo vrlo dobro kako Nizozemci efikasno i brzo kažnjavaju svaku našu pogrešku.

Statistika prvog susreta kaže da je Nizozemska imala četiri napada više. Sa šest metara zabila nam je 17, a mi samo šest pogodaka. Naši su igrači s 9 metara (Nizozemska 4/11, Hrvatska 10/23) i krila (Nizozemska 3/5, Hrvatska 6/7) bili bolji za dvostruko i više pogodaka od Nizozemske. To su elementi igre koje naša reprezentacija mora iskoristiti.

Nizozemska je ovih dana imala manjih problema s lijevim krilom Rutgeron Tel Veldeom. U pitanju je metatarzalna kost, i vrlo vjerojatno neće igrati. Tu će se Šveđanin Staffan Olsson koji sjedi na klupi Nizozemaca morati 'krpati', jer su se dva lijeva krila Jeffrey Boomhouwer i Jasper Adams oprostila od reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva. Svi ostali igrači koje smo vidjeli u Eindhovenu su spremni. Među njima posebno dakako, treba izdvojiti pokretačku snagu Luca Steinsa te Kaia Smitsa koji je s 27 pogodaka ovoga trenutka prvi strijelac kvalifikacija', dodaje se na HRS.

Inače, ta je reprezentacija do sada nastupila na dva europska prvenstva. Godine 2020. ispala je nakon 1. kruga, a prošle godine u Mađarskoj/Slovačkoj osvojili su 10. mjesto. Od 95 susreta u kvalifikacijama za europska prvenstva, dobili su 32. Deset puta igrali su neodlučeno a poraženi su čak 54 puta. Hrvatska je tu mnogo uspješnija. U 99 susreta naša reprezentacija je upisala 48 pobjeda, tri remija i doživjela 8 poraza. Svi ti porazi bili su u gostima. Drugim riječima, Hrvatska nikada u kvalifikacijama za europsko prvenstvo nije izgubila susret kod kuće. Želimo da se ta lijepa tradicija nastavi i dalje.