VEĆ VIĐENO U NOGOMETU

Rukomet pred skandalom: Danci i Šveđani će namjestiti rezultat koji ih vodi dalje?

23.01.2019 u 09:37

Bionic
Reading

Uoči rukometne utakmice Švedske i Danske koja odlučuje o polufinalistima Svjetskog prvenstva mnogi su se sjetili onog što se dogodilo na nogometnom Euru 2004. godine. Hoće li se nešto slično ponoviti, ovaj put na štetu Norveške?

Danci i Šveđani znali su da rezultat 2:2 vodi i jedne i druge dalje na štetu Italije, u utakmici s Eura 2004. godine koju ljubitelji nogometa neće samo tako zaboraviti. Dvoboj je završio baš tim rezultatom, a iako su doživjeli osudu javnosti, nikad nije dokazano da je išta dogovoreno pa je 'skandinavsko prijateljstvo' odvelo obje reprezentacije u četvrtfinale gdje su zatim na radost nogometnih navijača odmah ispale.

  • +3
EP u rukometu, polufinale: Danska - Švedska Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ove srijede Danci i Šveđani imaju priliku ponoviti isto, ali u rukometu. Naime, u onoj drugoj skupini Svjetskog prvenstva koja se križa s našom izglede za prolazak u polufinale još uvijek imaju Danska, Švedska i Norveška te bi grupa vrlo lako mogla završiti s tri reprezentacije koje imaju jednak broj bodova.

Uoči posljednjih dvoboja Danci imaju dva boda više od konkurenata, ali igraju sa Šveđanima, a od Norveške se očekuje pobjeda protiv neuvjerljivih Mađara.

Ranije u turniru Danska je pobijedila Norvešku 30:26, dok su Norvežani svladali Švedsku 30:27, a u slučaju jednakog broja bodova ti će rezultati biti od iznimne važnosti, jer će odlučivati o polufinalistima međusobni susreti.

Uglavnom, ako Norvežani pobijede Mađarsku moraju se nadati za sebe pozitivnom ishodu utakmice koja se igra kasnije. No, postoje rezultati koji i Dansku i Švedsku vode dalje, a to je pobjeda gostiju od tri ili četiri razlike, dok će u nekim kombinacijama s puno postignutih golova i trijumf dva ili pet razlike momčadi Kristjana Andressona učiniti obje strane zadovoljnima.

'Želimo prije svega ući u utakmicu s namjerom pobijediti, ali ako se nađemo u takvoj situaciji, pokušat ćemo ne izgubiti s više od četiri razlike. No, plan nam je učiniti sve da dođemo do trijumfa,' uvjerava danski izbornik Nikolaj Jacobsen.

Slične riječi mogle su se čuti i od nogometnih izbornika uoči susreta 2004. godine pa su se zadnje minute pretvorile u farsu i čuvanje lopte na centru. Hoće li i rukomet tome svjedočiti? Bio bi to pravi skandal.

Veliki minus u cijeloj priči ide i IHF-u koji po svom starom običaju nije u stanju učiniti da se ključne utakmice zadnjeg kola igraju u isto vrijeme, što bi natjecanje učinilo pravednijim. No, već smo navikli da krovna organizacija ne vidi daleko ispred sebe i nimalo ne poštuje natjecateljsku stranu rukometa. Samo pogledajte na što sliči smiješna službena stranica turnira...

Svjetsko prvenstvo

Skupina F

Tunis-Egipat15:30
Norveška-Mađarska18:00
Danska-Švedska20:30
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Danska44008
2.Švedska43016
3.Norveška43016
4.Mađarska41123
5.Egipat40131
6.Tunis40040

Sljedeće utakmice