NA 800 METARA

Rudishi olimpijsko zlato uz svjetski rekord

09.08.2012 u 21:33

Bionic
Reading

Kenijski 23-godišnji srednjoprugaš David Lekuta Rudisha impresivno je osvojio zlatnu medalju u finalu olimpijske atletske utrke na 800 metara u Londonu postavivši pritom vrijeme novoga svjetskog rekorda

Ono iznosi 1:40.91. Svoj dosadašnji svjetski rekord, otrčan prije dvije godine na Berlinskom mitingu Dijamantne lige Kenijac je popravio za deset stotinki sekunde.

Pitanje pobjednika Masajac je riješio na početku drugog kruga, kada se odlučnim napadom počeo odmicati od pratitelja. Njegov tempo nitko nije mogao pratiti, pa je u cilju Rudisha vidljivo usporio u posljednjih 20-ak metara. S obzirom na impresivnu Kenijčevu utrku do tog trenutka, izvjesnim se čini da Rudisha u nogama ima utrku ispod minutu i četrdeset sekundi! Zasad je jedini 800-metraš koji je ikad utrku na osam stotina metara otrčao ispod minute i 41 sekundu.

Rudisha je skinuo prvi atletski svjetski rekord u Londonu. Trenutačno je vlasnik šest od najbržih deset vremena u povijesti svoje discipline.

Srebrnu je medalju uzeo Nijel Amos iz Bocvane uz nacionalni rekord. Svojoj je državi donio prvu olimpijsku medalju u povijesti.

Keniji je otišla i bronca, i to Timothyju Kitumu uz osobi rekord.

Od osam finalista njih sedam otrčalo je najbolje osobne rezultate. Samo je sedmoplasirani Sudanac Abubaker Kaki ostvario najbolje osobno vrijeme – sezone.

OI, atletika, 800m za atletičare:

1. Rudisha (Ken) 1:40.91
2. Amos (Boc) 1:41.73
3. Kitum (Ken) 1:42.53...