FERGUSON OPET POGODIO

Rooney prisilno u veznom redu, ali opet sjajan

10.10.2012 u 09:09

Bionic
Reading

U utakmici protiv Newcastlea trener Manchester Uniteda Alex Ferguson dao je novi zadatak Wayneu Rooneyju koji je odigrao fantastično u veznom redu. Je li se time dogodila revolucija u Unitedu i je li Ferguson pronašao novo mjesto Rooneyju - o toj temi razvila se rasprava na našem web communityju Tribina.hr

Korisnik portala Tribina.hr Van_Persie dao je svoje mišljenje o 'Fergusonovom izumu'.

Ferguson bez Rooneya kao auto bez motora i navigacijskog sustava...

Nekad je to u Manchesterovoj svlačionici izgledalo kao kad otac mora odlučiti koji mu je sin važniji, a da s time ne povrijedi drugoga sina. Nerijetko se po novinama provlačilo nezadovoljstvo Rooneyja, jer je bio u sjeni fascinantnog Cristiana Ronalda, čak se i znao iskaljivati na reprezentativnim susretima Portugala i Engleske. Na sir Alexu je bilo da smiri strasti i za engleske pojmove neobično temperamentnog Rooneyja prizemlji. Wayne je volio biti u centru pažnje, zabijati, biti omiljen. Iz čiste statistike će se moći očitati kako Ferguson s njim upravlja kako treba i da iz njega izvlači sto posto. Broj asistencija prije kupnje Ronalda, u prvoj sezoni Ronaldovoj sezoni, nakon što je Ronaldo postao glavni igrač Uniteda, poslije...

Sezona golovi
 asistencije
 Ronaldovi golovi  klub
02/03.
 6
 0 -  Sporting
03/04.  9  0  -  Sporting
04/05.  11  5  5  Man. United
05/06.  16  9  9  Man. United
06/07.  14  12  17  Man. United
07/08.  12  13  31  Man. United
08/09.  12
 7  18  Man. United
09/10.  26  5  -  Real Madrid
10/11.  11  11  -  Real Madrid
11/12.
 27  7  -  Real Madrid


Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika Van_Persie.

Jasno se vidi kako raste Ronaldov učinak u golovima tako raste i Wayneov u asistencijama. Izuzev prve dvije sezone koje su bile slabije zbog njegove tvrdoglavosti. Odlaskom Ronalda, broj golova rapidno raste, ali istom brzinom se broj asistencija smanjuje. Naravno, i to varira posljednje tri sezone, ovisno o broju nastupa prouzrokovanim ozljedama, kao i kvalitetama nastupa. Ilustracija kako Ferguson zasigurno neće pogriješiti ma gdje ga koristio. Pitanje je što s ostatkom momčadi? Nekad se na silu pogodovalo Ronaldu, a sada sve ovisi o Rooneyju.

Koga to United ima na raspolaganju u veznome redu? Krenimo od lošijih starosjedioca. Brazilac Anderson je tehnički odlično potkovan što se primijeti iz nacionalnosti, no ne može doći do izražaja zbog svoje tromosti. Slučaj Nike Kranjčara, klupa maksimum. Fletcher igra tipično engleski (makar je Škot). Puno trke, slab pregled igre, kršenje i oduzimanje prije svega. Dobar za defenzivne zadatke, nedovoljan za preuzimanje uloge favorita koju United želi vratiti. Carrick ima slične karakteristike kao i prethodni igrač, samo što nije potpuno  limitiran prema naprijed. Naprotiv, pravi je oslonac Unitedovoj 'desetki' koji nerijetko djeluje iz drugog plana. Ovo je vjerojatno zadnja sezona Scholesa i Giggsa pa nema potrebe analizirati njihovu igru s obzirom da pomicanjem Rooneyja u vezu njih dvojica odlaze na klupu. Međutim, ako će uistinu biti prva opcija s klupe, United nema briga, kvaliteta je tu. Krila su djelomično slatka briga, djelomično gorka briga. Za obje pozicije može konkurirati Nani. Po mnogima precijenjen igrač, po mnogima druga verzija Ronalda.

Istina se krije negdje u sredini, no jedno je sigurno, Nani teško hvata konstantu. Iako su asistencije pa čak i golovi na njegovoj strani, problem leži u tome da oni ne padaju ravnomjerno. U jednoj utakmici oduševljava, u drugoj podbacuje, pogotovo protiv jačih protivnika. Valencia kao rješenje s klupe ima slične karakteristike, samo što ga više krasi prodornost prije driblinga. Brzina je tu, ubačaj li-la, dribling također... Ashley Young je još jedno tipično englesko krilo koje je jednostavno bolje od drugih. Sve na snagu i brzinu. I za kraj, tu je polivalentni Kagawa koji je već pokazao da može igrati na razini koja je pred njim stavljena. Mali okretni igrači se uvijek ističu.

Postava za Old Trafford

Kada bismo maknuli Rooneyja i stavili Paula Scholesa, ovo je bila postava Uniteda protiv Galatasaraya. Na momente je izgledalo odlično, na veći dio utakmice ne baš bajno. Razlog tomu je bio Paul Scholes. Nije toliko ofenzivan, a je dobar utakmice napad Uniteda izgledao odsječen, a broj pogrešnih dodavanja prilično velik. Tu dolazimo ponovno do Waynea. I u napadačkim pozicijama je pokazivao da se voli izvlačiti, asistirati. Na ovoj poziciji može englesku nogometnu reprezentaciju. Njegovim odlaskom napad neće nimalo patiti, već konačno imati zdrav omjer konkurencije. A ne treba spominjati njegovo glavno oružje, šut iz distance, koje će parati mreže diljem Engleske i Europe. Nani lijevo, umjesto desno? Da, iz jednog razloga. Bitno se razlikuje stil igre koji igra lijevo. Tu više neće izgledati kao karikatura koja se povremeno uključuje. Takva desnica ulazi u sredinu, gdje ga čekaju kombinacije i križanja s Rooneyjem i napadom, a otvara prostor Patricu Evri iz drugog plana. Definitivno više nego sami proboji tehnički pomalo limitiranog Ashleyja Younga. A on ne bi nužno trebao biti na klupi, već bi se kvalitetno mogao boriti za poziciju s Valencijom za desno krilo. Šteta što ovdje sir Alex nema bolji back-up nego što je Raffael. Tu je kao i uvijek Carrick, koji bi tako imao manje ofenzivnih zadataka i mogao u miru igrati 'osigurača'. Postava za povratak posjeda i za sigurnost koju je čak i Wigan uspio narušiti.

Postava u gostima

Razlika je očita i opravdana. Manchester je u gostima prisiljen igrati opreznije. Koliko je to opreznije, o tom potom, no razlika je bitna. Nani je prebačen na svoju 'matičnu poziciju', a mjesto u prvih 11 ponovno ima Young. U prvoj formaciji Nani ulazi u sredinu te se puno toga očekuje od Evre iz drugog plana. U gostima bi im se to moglo osvećivati pa je nekako sigurnije igrati 'na mišiće' Ashleyja Younga.

Sve u svemu, kako god će igrati sir Alex, svaka čast ako će Rooneyja stalno koristiti kao veznog igrača, jer tim nije nimalo izgubio ni financijski, ni igrački. Dvije muhe jednim udarcem.