uživa u igri

Roko Leni Ukić u 37. godini briljira u dresu Splita; priznaje da sada uopće ne razmišlja o igračkoj mirovini, a za svoj najveći igrački uzor kaže: On je moja inspiracija!

15.10.2021 u 09:17

Bionic
Reading

Splićanin Roko Leni Ukić, koji je kao klinac nagovještavao veliku košarkašku karijeru, u 37. godini života pokazuje da još nije vrijeme za igračku mirovinu, o kojoj već neko vrijeme razmišlja. Za tportal se osvrnuo na svoju igru, a prisjetio se i svojih idola, onih koji su mu još uvijek inspiracija

U nedavnoj pobjedi Splita nad Zadrom 71:62, u sklopu HT Premijer lige, 36-godišnji Roko Leni Ukić odigrao je u Dvorani Krešimira Ćosića briljantnu utakmicu. Završio je susret s 26 koševa (trice 5-8), a uz to je s tri uzastopne trice, u samoj završnici, prelomio hrvatski derbi.

'Koliko god to čudno zvučalo, pokušavam napredovati u igri i u 37. godini života. Igram drukčije jer sam svjestan onoga što mogu, a što ne mogu raditi na terenu. Tako sam i neke stvari kod šutova izvana promijenio, na čemu sam dosta radio. I eto, vraća se…', kazao je za tportal Ukić, igrač koji će uskoro proslaviti 37. rođendan.

No ovo ljeto je zaista bio blizu odluke da se ostavi košarke, ali ipak se predomislio. Na pitanje hoće li igrati dugo kao i jedan od njegovih igračkih idola, Manu Ginobili, koji je nastupao u NBA-u do 41. godine, kaže:

'Iskreno, više uopće ne razmišljam o tome i idem godinu po godinu. Puno sam puta igrao protiv Ginobilija, a u NBA-a sam upravo protiv njegovih Spursa odigrao svoju najbolju utakmicu kao NBA igrač. Da, bio mi je uz Pennyja Hardawaya jedan od najvećih uzora i teško da ću tako dugo izdržati u košarci. Ali vidjet ćemo… Inače, zadnji put sam protiv Ginobilija igrao na OI u Riju, kada je bio u 39. godini života i moram reći da je bio poprilično dobar i konkretan. Uvijek sam se divio njegovim potezima, dvokoraku u kojem naglo mijenja smjer i srasti koju je imao prema igri. Čovjek je igrao na najvišoj razini do 41. godine života i on je od prvih dana bio moja inspiracija! Uvijek se bacao na glavu… Ukratko, dok osjećam da doprinosim ekipi i dok mi se igra i uživam u tome, igrat ću. A do kada će biti tako, nemam pojma.'

  • +38
KK Split - KK Partizan, utakmica AdmiralBet ABA lige Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Strasti prema igri vam očito ne nedostaje, a sudeći po nekim utakmicama, ove sezone dižete se u formi. Za igrača vaših godina to je nešto što se rijetko viđa.

'Gledam to ovako: kada dobro igraš i kada tvoja momčad pobjeđuje, povećava se motiv za igru. Dok je tako, ja uživam. A kada igraš loše, kada ti momčad gubi, onda naravno gubiš motiv. Meni je sada najvažnije da nemam problema s ozljedama, a kako se fizički dižem i držim stvari pod kontrolom, tako ću propuštati sve manje treninga i utakmica.'

Za kraj se dotakao i odlaska u igračku mirovinu, o čemu već neko vrijeme intenzivno razmišlja.

'Svi koji me znaju – a i vama sam to govorio – znaju da u posljednje tri, četiri godine razmišljam i govorim kako mi je ovo vjerojatno zadnja sezona. Rano su me uhvatile neke kronične ozljede, tako da sam, iskreno, o kraju karijere dosta rano počeo razmišljati. No, eto, pazio sam na svoje tijelo, zaliječio ozljede i uskoro ću napuniti 37 i još uvijek igram. Iza mene su 22 profesionalne sezone jer sam s nepunih 16 počeo igrati za prvu momčad KK Split. Ako zbrojimo i nastupe za hrvatsku reprezentaciju, za što su bila rezervirana ljeta, onda ispada da sam odradio i pokoju sezonu više. Čak i od neponovljivog Ginobilija!' za kraj je sa smiješkom rekao Ukić, košarkaš koji i danas uživa u ovoj igri kao i prvih dana, kada ga je tadašnji trener Splita Jasmin Repeša bacio u vatru jer je u njemu vidio nešto posebno.