SPLIĆANKA PLIVA NA 10 KM

Rogošićevim stopama: 'Djevojke udaraju pod vodom, ali izdržat ću'

08.08.2012 u 12:50

Bionic
Reading

Finalnu utrku daljinskog plivanja, nama relativno nepoznatog sporta, u četvrtak bi u Hyde Parku trebalo gledati preko 100 tisuća ljudi. U utrci će sudjelovati 25 plivačica, a među njima je i Splićanka Karla Šitić

Daljinsko plivanje razlikuje se od klasičnog prije svega po tome što nema staza i pliva se u otvorenoj vodi pa je zapravo riječ o kontaktnom sportu. Karla nam to još preciznije opisuje.

'Ima dosta udaranja ispod vode koje ni suci ne mogu primijetiti, poklope te i povuku, poremete ti naočale. Također je vrlo bitno u kakvoj vodi plivate. Meni je, naravno, najdraže more', kaže skromna Karla.

Njen otac i trener Slaven Šitić pojašnjava da je za OI bio ponuđen izbor između dvije kvalifikacijske utrke – one u portugalskom Setobalu gdje je more +16 stupnjeva Celzijusa i one u Šangaju gdje je more +32. To su, kaže, dvije potpuno različite utrke.

'Odlučili smo se za Setobal jer su tamo uvjeti slični ovdašnjima. Ako doguramo do sljedeće Olimpijade u Riju, bit ćemo sretni jer je tamo temperatura vode slična našem moru', kaže Šitić.

Karlin najveći dosadašnji uspjeh je 17. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2010, a negdje oko toga joj se kreće i zacrtani cilj na Igrama – bila bi zadovoljna da je među prvih 20.

'Već sam dolazak ovdje je velik rezultat. Pokušat ću se držati vodeće skupine da ne bih ostala u drugom dijelu, a poslije što bude, bude', kaže Karla, inače solidna studentica Kineziološkog fakulteta.

Njezin trener i otac vidi Olimpijske igre kao snažnu priliku za promoviranje daljinskog plivanja.

'Riječ je o jednom od najbrže rastućih sportova, a mi imamo i tradiciju – svi znate za legendu i nažalost od utorka pokojnog Veljka Rogošića. Tu su i mladi koji tek nadolaze i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Očekujemo da će HOO pokazati razumijevanje i za naš sport', kaže Slaven Šitić