PRAVA INSPIRACIJA

[FOTO] Rođena je s invaliditetom, roditelji su je odbacili, a ona se popela na vrh Olimpa; sada je poslala snažnu poruku koja će odjeknuti svijetom

Bionic
Reading

Ukrajinska paraolimpijka s američkom putovnicom i dobitnica nagrade Lauresu Oksana Masters (32) prošla je nevjerojatan put od tame Černobila do paraolimpijskog zlata

Masters je u Pekingu osvojila zlato u skijaškom trčanju u disciplini sprint za sjedeće, objavivši emocionalnu poruku svojoj domovini i pritom pozvala ljude diljem svijeta da doniraju novac dobrotvornoj organizaciji No Child Forgotten koja podržava djecu s tjelesnim invaliditetom.

Oksana je rođena s nizom malformacija zbog izloženosti njezine biološke majke radijaciji nakon nuklearne katastrofe u Černobilu. Roditelji su je napustili u sirotištu u kojem je živjela do svoje sedme godine.

Život joj se promijenio kada ju je posvojio Gay Masters, logoped iz Kentuckyja odvevši je u SAD. Počela se baviti sportom osoba s invaliditetom i do sada je nastupala u nordijskom skijanju, biatlonu, biciklizmu i veslanju. Ukupno je osvojila osam paraolimpijskih medalja pri čemu tri zlata.

'Bilo je teško pronaći svoju strast i želju za nastupom na ovim Igrama usred rata koji trpi moja domovina Ukrajina', napisala je Masters na Instagramu.

'Osjećam se sebično, bespomoćno i krivo što sam ovdje. Međutim, uvijek sam bila ponosna što sam Ukrajinka, sada još više neko ikada', dodala je.

  • +3
Oksana Masters Izvor: Profimedia / Autor: Xue Yuge / Xinhua News / Profimedia

Masters je 2020. dobila prestižnu nagradu Laureus, svojevrsnog sportskog Oscara za najbolju sportašicu s invaliditetom osvanuvši na pobjedničkom plakatu s ostalim dobitnicima argentinskim nogometašem Leom Messijem, američkom gimnastičarkom Simone Biles i vozačem Formule 1 Lewisom Hamiltonom.

'Dok se ukrajinski narod bori za svoje domove i mir, želim pomoći da nijedno dijete ne bude zaboravljeno. Znam kakav je bio osjećaj biti dijete u Ukrajini s invaliditetom gdje su sredstva za medicinsku pomoć bila mala ili nepostojeća, posebno sada usred rata', poručila je Masters.