SNJEŽNA KRALJICA

Riesch slavi, Vonn tragičarka, Ana i Nika solidne

04.01.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Nakon po dva slavlja Marlies Schild i Tanje Poutiainen, peti naslov Snježne kraljice ponijela je simpatična Njemica Maria Riesch. Jelušić i Fleiss borile su se sa psihom i stazom, no uzele su bodove

Kruna najglamuroznije ženske skijaške utrke svijeta završila je na glavi Marie Risch, koja je tako pobijedila u trećoj slalomskoj utrci u nizu.

Najbolji dojam na stazi ostavila je Amerikanka Lindsey Vonn, no nakon dominantne prve vožnje u klasičnom američkom stilu išla je na sve ili ništa i desetak vrata prije cilja pala.

'Ovo je poklon moje najbolje prijateljice. Žao mi je zbog Lindsey, da je došla do cilja, bila bi pobijedila. Uvjeti na stazi bili su teški, ali snažno sam se borila', bez kurtoazije je, s kiselim smiješkom, govorila pobjednica Riesch.

'Zaista sam tužna. Znala sam da previše riskiram, ali sljedeći put će biti bolje. Iduće godine moram biti pametnija', iscijedila je Vonn.

Tako je Riesch zadržala prednost u ukupnom poretku slalomašica te pretekla Vonn u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Na drugo mjesto borbe za Veliki globus probila se dvostruka pobjednica Sljemena Tanja Poutiainen, koja je unatoč želučanim tegobama utrku završila na sedmom mjestu.

Najbolji plasman karijere, ukupno drugo mjesto, u slalomu je postigla Talijanka Nicole Gius. Nakon prve vožnje bila je sedma, no hrabrim nastupom zaradila je prvi paket od 80 bodova u ovoj disciplini. Treća je bila Čehinja Šarka Zahrobska, a tužna je i Slovakinja Zuzulova koja je nakon prve vožnje bila treća, ali nije uspjela drugi put proći kroz cilj.

Većina od prilično malobrojnih gledatelja došla je na Sljeme pratiti nastupe pet hrvatskih predstavnica, prvenstveno Ane Jelušić i Nike Fleiss. Dva naša jaka aduta primarni su cilj, ulazak u drugu vožnju, ispunila. No šlaga na torti nije bilo.

'Ništa danas nije funkcioniralo. Imala sam ovdje predivnih dana, morao je doći i jedan ovakav. Nešto je cijelo vrijeme falilo. Konstantno sam gubila vrijeme, i bez obzira koliko sam tražila dodatni impuls, nisam ga uspjela pronaći', rekla je nakon utrke razočarana, ali ponovno zarazno nasmiješena Ana Jelušić, koja je utrku završila na 16. mjestu. Trenutno je 12. u poretku slalomašica.

Tri mjesta iza nje, ukupno 19, bila je Nika Fleiss. Samoborka je imala viši startni broj, no imala je i veće planove.

'Druga vožnja mi je bila velika šansa. Staza je bila u boljem stanju, ali nisam skijala dovoljno dobro da ostvarim bolji rezultat', iskrena je bila Nika.

Od preostalih hrvatskih predstavnica utrku je uspjela završiti samo debitantica u Svjetskom kupu Tea Palić, koja je natjecanje završila na 50. mjestu. Sofija Novoselić i Matea Ferk bile su među trećinom vozačica koje nisu uspjele doći do cilja.

SNJEŽNJA KRALJICA - POREDAK:

1. Maria Riesch (NJEM) 1.58.96
2. Nicole Gius (ITA) +0.44
3. Šarka Zahrobska (ČEŠ) +0.63
4. Anja Persson (ŠVE)
5. Kathrin Zettel (AUT)

16. ANA JELUŠIĆ
19. NIKA FLEISS
50. TEA PALIĆ