EP U KARATEU

Reprezentacija srebrna, bronce za Martinović i Lenard

07.05.2016 u 21:44

Bionic
Reading

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama (Ana-Marija Bujas Čelan, Azra Saleš, Ivona Tubić, Ana Lenard) osvojila je srebrnu medalju na 51. europskom prvenstvu u karateu u francuskom Montpellieru, nakon što su Maša Martinović i Ana Lenard osvojile su brončana odličja u pojedinačnoj konkurenciji

U finalnom nastupu naše su djevojke izgubile na bodovnu razliku (5-8) nakon što je omjer u pobjedama bio 1-1.

S puno problema i ozljeda naša je vrsta ušla u borbu za zlato. Osobito je to bilo izraženo kod Ivone Tubić koja je gotovo cijelo prvenstvo nastupala pod blokadama zbog bolova u nozi.

U finalu prva se na tatamiju pojavila Ana Lenard koja je remizirala protiv Nurane Alyeve 1-1. U dvoboju s mnoštvom dvojbenih sudačkih odluka ozlijeđena Ivona Tubić, koja je jedva hodala prigodom dolaska na poprište borbe, u konačnici je izgubila od europske prvakinje u njezinoj kategoriji (-68 kg) Irine Zaretske sa 0-8. U odlučujućem dvoboju Azri Saleš trebala je pobjeda s istim, maksimalnim rezultatom da bi Hrvatska ostala u igri za zlatnu medalju. 14 sekundi prije kraja Saleš je protiv Ilahe Gasimove povela 5-0, ali unatoč nekoliko pokušaja nije stigla do senzacionalnog preokreta.

'I u kategoriji u repasažu već je bilo čudo što sam nastupila, a ovo je sad bila borba sa samom sobom. Nakon svega ovo je meni doista kao zlato', istaknula je s izrazito bolnim izrazom lica Ivona Tubić, dok je Ana Lenard dodala: 'Ukupno uzevši, bili su to toliko teški mečevi da sam se pitala mogu li nastaviti dalje. Svaki sljedeći meč bio je sve teži i teži. I inače, a osobito u ovakvim okolnostima došli smo do finala, a to je velika stvar'.

Azra Saleš na koncu žali što je malo nedostajalo do podviga.

'Prvih i zadnjih dvije minute pretvorilo se u pravu jurnjavu u kojoj sam nastojala popraviti izgubljenu situaciju. Mislim da mi je na kraju jako, jako malo nedostajalo', kazala je Saleš.

'Medalja na EP-u nije otići u trgovinu i kupiti medalju. Ova je medalja teško i krvavo zarađena, za nas srebrna s dosta zlata unutra', dodala je Ana-Marija Bujas Čelan neposredno nakon finala.

Ranije tijekom dana Maša Martinović i Ana Lenard osvojile su brončana odličja.

U kategoriji preko 68 kilograma Maša Martinović je slavila protiv Grkinje Eleni Chatzilidou sa 7-0, ostvarivši uvjerljivu pobjedu protiv osvajačice medalje sa SP u Parizu.

'Svima sam rekla, ne vraćam se u Hrvatsku bez bronce i to sam ostvarila. Bez obzira što Grkinja ima medalju s velikih natjecanja, mislim da sam opravdala status favorita i to potvrdila čistim rezultatom', istaknula je nakon borbe za broncu Maša Martinović

Ana Lenard u kategoriji do 61 kg do broncu je osvojila pobjedom nad Slovakinjom Ingrid Suchankovom sa 2-0.

'Bila je to taktički izuzetno zahtjevna borba. Svaka borba mi je sve teža i teža, ali s druge strane zato su radost i sportski ponos sve veći', riječi su osvajačice dvije medalje na EP u Montpellieru.

Sutra se kataši bore za ekipnu broncu protiv selekcije Rusije.

Na 51. EP sudjeluje 515 natjecatelja iz 46 zemalja.