TRAŽI SE NOVI IZBORNIK

Repeša na odlasku: Oprostite, bili smo loši

05.11.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Prihvaćanjem izvještaja o rezultatima hrvatske muške seniorske reprezentacije, završila je i era Jasmina Repeše na izborničkoj klupi naše najbolje selekcije. U narednim danima u HKS-u moraju pronaći njegovog nasljednika, a na odlasku se Repeša ispričao svima što je reprezentacije igrala tako loše na Europskom prvenstvu u Poljskoj

Stručno tijelo Hrvatskog košarkaškog saveza sastalo se u četvrtak i razgovaralo o izvještajima o svim akcijama muških košarkaških selekcija. Uz objašnjenje kako ovu godinu mogu smatrati uspješnom, posebno je istaknuta brončana medalja iz Novog Zelanda sa Svjetskog prvenstva za igrače do 19 godina.

No ipak, velik broj novinara koji se okupio u prostorijama HKS-a najviše je zanimala priča oko najbolje selekcije iza koje je Europsko prvenstvo u Poljskoj te priča o Jasminu Repeši. Bez obzira na to što je njegov izvještaj prihvaćen, Repeša nije bježao od kritika na račun igre njegove reprezentacije u Poljskoj.

'Igra nam je bila puno lošija od konačnog rezultata. Plasmanom smo osigurali kontinuitet na velikim natjecanjima. Očekivao sam više i normalno da sam razočaran', krenuo je Repeša te kazao kako je u izvještaju napisao koji su razlozi za loš rezultat na Europskom prvenstvu, ali i prijedloge za poboljšanje.

'Pa, prijedlozi, koji su zapravo i kritike na ono što je bilo loše su sljedeće. Prvo, treba uvesti kodeks ponašanja, i igrača i članova stručnog stožera, što izvan terena što na terenu. Recimo, za primjer slučaj Anderson. Ne smije se više dogoditi da se igrači nude preko medija, već ljudi u HKS-u odlučuju o tome je li neki igrač za reprezentaciju ili ne', rekao je Repeša, uzeo zraka te nastavio:

'Pod broj dva je selekcija momčadi. Ako se to promaši, nikakav rad to ne može popraviti. Mi trebamo napraviti takvu selekciju koja će igrati gledljiviju košarku nego što smo mi igrali, agresivnu i s puno trčanja. Treća stvar je organizacija pripremnih utakmica, što znači da nam se ne smije dogoditi da izgubimo puno vremena na putovanja itd. Jednostavno ništa ne smijemo prepustiti slučaju. I za kraj, potrebna je veća prisutnost liječničke službe koja bi od prvog dana priprema točno kazala u kakvom je stanju pojedini igrač.'

Ono što je zanimljivo jest činjenica da se ovog puta nije raspravljalo o imenu novog izbornika, jer se zna da je Repeša završio svoj mandat i ne namjerava produljiti suradnju. A to je i sam potvrdio.

'Ja sam bez ugovora. Svima bih se zahvalio na suradnji i ispričao se hrvatskim građanima što nismo izgledali onako kako smo trebali na Europskom prvenstvu', na odlasku je rekao sad već bivši izbornik koji se na pitanje postoji li mogućnost da ipak nastavi izborničku funkciju samo nasmijao. Pametnome dosta.

Iz HKS-a su najavili da će se stručni savjet ponovno sastati za nekih 15-ak dana i izaći s imenima kandidata za Repešina nasljednika.