AKCIJA SP 2014.

Repeša i Prkačin; dobitni dvojac reprezentacije za lov na medalju!

26.03.2014 u 16:26

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša u društvu novog sportskog direktora Nikše Prkačina upoznao je javnost s planom priprema za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, a bilo je riječi i o mladim nadama Dariju Šariću i Mariju Hezonji koji će biti na popisu

'U Sloveniji smo visoko podigli letvicu i sada moramo ostati na toj razini i na SP-u u Španjolskoj. Ne smijemo razočarati naše navijače koji su nas tako strastveno bodrili u Sloveniji. Još je prerano za bilo kakve popise kandidata, ali važno je da svi dočekaju zdravi završetak sezone u svojim klubovima', kazao je Repeša na konferenciji za novinare.

Napomenuo je da će kostur reprezentacije činiti igrači koji su iznijeli najveći teret na EP-u, a to bi trebalo značiti da će u reprezentaciji, ako budu zdravi, sigurno biti Ante Tomić, Bojan Bogdanović, Damir Markota, Damjan Rudež, Dario Šarić, Dontaye Draper, Krunoslav Simon, Luka Žorić i Roko Ukić.

Pripreme reprezentacije podijeljene su u četiri ciklusa, počinju u Svetom Martinu 20. srpnja, potom igrači idu u Slavonski Brod, te u Zagreb, gdje završavaju 28. kolovoza. U sklopu priprema reprezentacija će sudjelovati na dva jaka turnira u Francuskoj i Španjolskoj, te će odigrati dovoljan broj prijateljskih utakmica protiv vrlo jakih protivnika kao što su Francuska, Srbija, Grčka, Španjolska i Litva.

321605, 321553, 295175, 291985
Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj održava se od 30. kolovoza do 14. rujna, a 24 reprezentacije podijeljene su u četiri skupine sa po šest momčadi. Hrvatska je skupini B, a prvenstvo otvaramo utakmicom protiv Filipina (30. kolovoza), a slijede susreti sa Argentinom (31. kolovoza), Senegalom (1. rujna), Grčkom (3. rujna) i Portorikom (4. rujna). Četiri najbolje ekipe iz svake skupine idu u osminu finala.
Zanimljivo je bilo čuti i mišljenje izbornika o tinejdžerima Dariju Šariću i Mariju Hezonji, košarkašima koji su ove sezone skrenuli pozornost na sebe. Šarić je MVP regionalne ABA lige, a Hezonja u Barceloni dobiva sve više prostora i pruža sjajne partije.'Šarić je na EP-u Sloveniji pokazao da na njega možemo računati, a Hezonja je svojim napornim radom i odnosom zaslužio poziv. Međutim, svatko će imati priliku nametnuti se na pripremama', dodao je Repeša.Sportski direktor reprezentacije Nikša Prkačin, koji je i prije ove funkcije bio osoba za kontakt s igračima, bio je odlično raspoložen.

'Želja kod igrača, kada je reprezentacija u pitanju, nije sporna. Ja sam emotivno vezan za reprezentaciju, igrao sam za nju na sedam velikih natjecanja... Ne zato što me netko tjerao na to, nego zato što to volim. Uvijek sam spreman žrtvovati ljeto za reprezentaciju', kazao je 39-godišnji Prkačin. Nema sumnje kako će dvojac Repeša & Prkačin, ako se sve poklopi, imati na raspolaganju vrlo moćnu reprezentaciju koja bi mogla ponovno biti hit. Slično kao na Eurobasketu u Sloveniji. Medalja? O tome tek neki sramežljivo sanjaju.Podsjetimo, posljednju medalju na SP-u Hrvatska je osvojila daleke 1994. (tada je rođen Dario Šarić, op. a.) kada su Kukoč, Rađa i društvo osvojili broncu. Od tada smo igrali samo na jednom SP-u (2010.).

SVA SVJETSKA PRVENSTVA OD 1994. (osvajači medalja)

Godina     Domaćin    Zlato              Srebro       Bronca
1994.       Kanada      SAD                Rusija        Hrvatska
1998.      Grčka          Jugoslavija   Rusija        SAD
2002.      SAD            Jugoslavija   Argentina  Njemačka
2006       Japan         Španjolska    Grčka          SAD
2010.      Turska        SAD               Turska         Litva


313027,312809,313074,312023